Президентът на САЩ Джо Байдън беше домакин на катарския емир

...
Президентът на САЩ Джо Байдън беше домакин на катарския емир
Коментари Харесай

Байдън обявява Катар за ключов съюзник извън НАТО

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън беше хазаин на катарския емир шейх Тамим Бин Хамад Ал Тани в Белия дом в понеделник и изрази желанието си да дефинира страната от Персийския залив като главен съдружник отвън НАТО.

Според изказванията на Белия дом „ те потвърдиха взаимния си интерес за поощряване на сигурността и просперитета в Персийския залив и по-широкия район на Близкия изток, гарантиране на стабилността на световните енергийни доставки, поддръжка на народа на Афганистан и подсилване на комерсиалното и капиталовото съдействие “.

„ В знак на самопризнание за стратегическото партньорство сред Съединените щати и Катар, което се задълбочи през последните 50 години, президентът осведоми емира за желанието си да дефинира Катар като главен съдружник отвън НАТО “, се споделя в изказване на Белия дом..

Кристиан Коутс Улрихсен, помощник от Близкия изток в Института Бейкър към университета Райс, сподели, че има вяра, че изказването на Байдън „ е значимо, както и алегорично “.

„ Докато вероятността за установяване на Катар като главен съдружник отвън НАТО беше повдигната по време на стратегическия разговор сред Съединени американски щати и Катар през септември 2020 година, тя евентуално набъбна по своята приложимост през петнадесетте месеца по-късно, защото Катар показва в Афганистан по какъв начин може да играе решаваща роля в улеснението и представляването на ползите на Съединени американски щати в целия район “, сподели Коутс Улрихсен.

„ Вероятно е самопризнание за цената, която Катар носи на масата по въпроси като Афганистан, че определянето е напреднало “, добави той.

„ На процедура, въпреки че не включва съвместен ангажимент за защита, защото не е „ съюз “ като подобен, това ще обезпечи на Катар изгоди във връзка с по-тясното съдействие в региона на сигурността и търговията в региона на защитата ", съобщи специалистът.

По-нататък той сподели, че наименованието е също „ доста влиятелен и алегоричен акт, който удостоверява дълбочината и трайността на двустранните връзки и е първото сходно означение, обещано на страна от Персийския залив от близо 20 години след администрацията на Джордж В. Буш, която дефинира Бахрейн и Кувейт като съществени съдружници отвън НАТО през първите години на „ войната против тероризма “ след 11 септември. "

„ Определението е практично, защото е забележителна стъпка напред от стратегическото партньорство и алегорично удостоверение на тесните връзки със Съединени американски щати “, сподели Коутс Улрихсен.

„ Най-важното нещо за визитата е, че то се случва първо – преди посещаване на МбЗ и, несъмнено, преди посещаване в Саудитска Арабия “, сподели Елиът Ейбрамс, старши помощник по Близкоизточни проучвания в Съвета по външни връзки и някогашен заместител по националната сигурност на Съединени американски щати консултант.

„ Без подозрение Байдън ще желае Катар да е подготвен да добави европейските доставки на природен газ, в случай че Русия нахлуе в Украйна, тъй че те ще обсъдят наличните доставки на Катар и дали някои други клиенти могат да бъдат забавени, до момента в който европейските доставки са ниски “, сподели Ейбрамс.

„ Надявам се, че Байдън ще накара Катар да се причисли към Авраамическите съглашения, само че няма признаци, че той ще го направи ", добави той.

Висш чиновник на администрацията сподели пред кореспонденти преди визитата, че визитата на шейх Тамим е първото на държавен глава през 2022 година, „ и той е първият водач от Персийския залив, посетил Вашингтон по време на администрацията “.

„ Самото посещаване е значима и навременна опция за президента и шейх Тамим да се съветват по цялостен набор от районни и световни въпроси от съвместен интерес, в това число поощряване на сигурността и просперитета в Персийския залив и по-широкия район на Близкия изток, гарантиране на стабилността на световни енергийни доставки, подкрепяне на народа на Афганистан и подсилване на комерсиалното и капиталовото съдействие сред нас “, сподели служителят на администрацията.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР