Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение за защита на

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение за защита на ...

Тръмп обяви извънредно положение в защита на телекомуникациите на САЩ.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение за защита на телекомуникационните мрежи на САЩ от чуждестранни заплахи. С указа се забранява на американски компании да използват телекомуникационно оборудване, произведено от компании, които могат да представляват опасност за сигурността на страната. Решението е смятано за част от по-широките усилия да се забрани достъпът на китайския технологичен гигант "Хуауей" до американския пазар. Вашингтон смята, че оборудване на третия по големина производител на смартфони може да се използва от Китай за шпионаж. През август миналата година Тръмп подписа указ, който забранява на правителствените агенции да използват оборудване, произведено от тази и още една китайска компания. В отговор китайската технологична компания обяви, че ограниченията нарушават правата ѝ и че новите мерки само ще оскъпят телекомуникациите в САЩ.

Междувременно Европол, правоохранителните органи в САЩ, България, Германия и властите в няколко бивши съветски републики разбиха международна престъпна банда, която използвала злонамерен софтуер в опит да открадне 100 милиона долара от над 40 000 жертви. Сложна полицейска операция е проведена в САЩ, България, Германия, Грузия, Молдова и Украйна. Киберпрестъпниците са заразявали компютри с вируса GozNym, за да получат достъп до данни за онлайн банкиране и до банкови сметки. 

Европол подчерта, че разследването е безпрецедентно по отношение на трансграничното сътрудничество. Десет членове на мрежата са обвинени в Питсбърг, САЩ, за редица престъпления, включително кражба на пари и изпиране на тези средства чрез американски и чуждестранни банкови сметки. Петима руски граждани все още се издирват, включително този, който е разработил GozNym и е контролирал неговото развитие, както и отдаването му под наем на други киберпрестъпници.

Различни други членове на бандата сега са изправени пред съдебно преследване в други страни, включително лидерът на мрежата заедно с технически помощник е изправен пред правосъдието в Грузия. Друг член, чиято роля била да оперира с различни банкови сметки, е бил екстрадиран в САЩ от България, за да се изправи пред съда. През януари т.г. страната ни екстрадира руснака Александър Жуков, който е обвинен от властите на САЩ в компютърни измами за поне 7 млн. долара. Той е в затвора в Бруклин, щата Ню Йорк.

Източник: segabg.com