Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение за защита на

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение за защита на
Коментари Харесай

Тръмп обяви извънредно положение в защита на телекомуникациите на САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разгласи изключително състояние за отбрана на телекомуникационните мрежи на Съединени американски щати от задгранични закани. С указа се не разрешава на американски компании да употребяват телекомуникационно съоръжение, създадено от компании, които могат да съставляват заплаха за сигурността на страната. Решението е считано за част от по-широките старания да се забрани достъпът на китайския софтуерен колос " Хуауей " до американския пазар. Вашингтон счита, че съоръжение на третия по величина производител на смарт телефони може да се употребява от Китай за шпионаж. През август предходната година Тръмп подписа декрет, който не разрешава на държавните организации да употребяват съоръжение, създадено от тази и още една китайска компания. В отговор китайската софтуерна компания разгласи, че рестриктивните мерки нарушават правата ѝ и че новите ограничения единствено ще оскъпят телекомуникациите в Съединени американски щати.

Междувременно Европол, правоохранителните органи в Съединени американски щати, България, Германия и управляващите в няколко някогашни руски републики разрушиха интернационална незаконна тайфа, която употребила злоумишлен програмен продукт в опит да открадне 100 милиона $ от над 40 000 жертви. Сложна полицейска интервенция е извършена в САЩ, България, Германия, Грузия, Молдова и Украйна. Киберпрестъпниците са заразявали компютри с вируса GozNym, с цел да получат достъп до данни за онлайн банкиране и до банкови сметки. 

Европол акцентира, че следствието е безпрецедентно по отношение на трансграничното съдействие. Десет членове на мрежата са упрекнати в Питсбърг, Съединени американски щати, за редица закононарушения, в това число кражба на пари и изпиране на тези средства посредством американски и задгранични банкови сметки. Петима съветски жители към момента се търсят, в това число този, който е създал GozNym и е направлявал неговото развиване, както и отдаването му чартърен на други киберпрестъпници.

Различни други членове на бандата в този момент са изправени пред правосъдно гонене в други страни, в това число водачът на мрежата дружно с технически помощник е изправен пред правосъдието в Грузия. Друг член, чиято роля била да оперира с различни банкови сметки, е бил екстрадиран в Съединени американски щати от България, с цел да се изправи пред съда. През януари т.г. страната ни екстрадира руснака Александър Жуков, който е упрекнат от управляващите на Съединени американски щати в компютърни измами за най-малко 7 млн. $. Той е в пандиза в Бруклин, щата Ню Йорк.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР