Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви на пресконференция след срещата

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви на пресконференция след срещата
Коментари Харесай

Вучич: Не очаквам да постигнем компромис с Косово скоро

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи на конференция след срещата си с съветския си сътрудник Владимир Путин в Сочи, че не чака скоро да бъде реализиран компромис по въпроса с Косово, предава белградската телевизия N1.
Той сподели, че управляващите в Прищина желаят само да получат интернационално самопризнание на суверенитета си и да не разрешат на Сърбия да получи нищо, и добави, че това няма да се случи. Вучич сподели, че чака поддръжката на Русия в интернационалните организации, съобщи " Фокус ".
„ Аз го осведомих (Путин) за нашите договаряния с албанците “, сподели сръбският президент.
Вучич съобщи, че хората в Сърбия почитат Путин повече от други съветски водачи и добави, че страната му „ нямаше да бъде бомбардирана през 1999 година, в случай че Путин тогава беше на власт “.
Путин от своя страна съобщи, че позицията на Москва във връзка с Косово остава непроменена, след което добави, че резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации под номер 1244 би трябвало да бъде база за решението.
Въпросната резолюция открива краткотрайната администрация на Организация на обединените нации в Косово.
Путин съобщи, че Русия ще поддържа мнението на Белград за компромис с управляващите в Прищина, в случай че подобен бъде реализиран и с него се съгласят и двете страни. Според него спокойно решение на спора би трябвало да почита суверенитета на Сърбия и да дава съответна отбрана на ползите на всички етнически групи в района.
Освен това съветският водач сподели, че Вучич се е съгласил да участва на парада на успеха на 9 май 2020 година в Москва, в чест на 75-ата годишнина от края на Втората международна война.
Путин също по този начин приказва и за енергийните запаси, като сподели, че частта на „ Турски поток “, минаваща през Сърбия ще бъде приключена до седмици и добави, че Русия има намерение да помогне на Белград също по този начин да укрепи своите отбранителни качества.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР