Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес в парламента, че

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес в парламента, че
Коментари Харесай

Вучич: Целта на Косово е да предизвика военен сблъсък

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи през днешния ден в Народното събрание, че единствената цел на Косово е „ да провокира боен конфликт ", конфликт на Сърбия с НАТО и целия свят, себе си да показват като " жертвата и балканския Зеленски “, а Сърбия да бъде показана в ролята на агресор, съобщи Танюг.
Прочетете още
„ Режимът в Прищина стартира да малтретира сърбите в Косово с единствената цел да ги унизи и да провокира спор “, сподели Вучич.

Сръбският президент приказва на особено съвещание на Народното събрание, отдадено на Косово. Единствената точка в дневния ред на третото особено съвещание на Народната скупщина на Република Сърбия е отчет за договарянията с Прищина от 1 септември 2022 година до 15 януари 2023 година Заседанието беше свикано от ръководителя на Народното събрание Владимир Орлич, а на него участват президентът Вучич, ръководителят на сръбската държавна работа за Косово Петър Петкович, представители на партията на косовските сърби Сръбска листа, както и косовски сърби.

Заседанието стартира с тирада на президента, в която Вучич разяснява най-лошите, по думите му, страни от френско-германското предложение за съглашение в разговора Белград-Прищина и показа проект в 10 точки за политиката на Сърбия в идващия интервал, заяви сръбската национална телевизия РТС.

„ Няма да скрия нищо, ще приказвам за най-тежките точки за Сърбия. Важно е хората да знаят пред какво сме изправени “, сподели Вучич, наблягайки, че не може да показа целия френско-германски проект.

Според точка 4 от френско-германското предложение „ Сърбия няма да се опълчва на участието на Косово в която и да е интернационална организация “, разкри сръбският президент и добави, че на среща с пет представители на най-силните страни в света на 20 януари в Белград е било казано, че няма да се разреши нова ескалация на Балканите.

„ Съобщиха ми, че в случай че не се одобри работата върху тази самодейност (френско-германската) и нейното осъществяване, Сърбия ще бъде изправена пред спиране на договарянията с Европейския съюз, и освен пред спиране на по-нататъшни вложения, само че и пред евакуиране на всички вложения “, сподели Вучич, представен от Танюг.

По думите на Вучич няма значение дали Сърбия ще се опълчи на приемането на Косово в Съвета на Европа, НАТО или Европейски Съюз, тъй като решението ще получи болшинство и зависи от съответните структури.

Акцент в проекта от 10 точки, показан от президента, е запазването на мира и стабилността в района, както и гарантирането на сигурността на сърбите в Косово.

„ Настояване за образуване на Съюз на сръбските общини, който би трябвало да бъде юридическа и физическа рамка за правата на нашия народ и тяхната организация в Косово “, гласи текстът на една от точките.

Други акценти в проекта включват дейни договаряния сред сърби и албанци, както и оставане на Сърбия на европейския път.

„ Запазване на нашите витални държавни и национални ползи, опазване на нашето независимо взимане на решения, никой да не ни се меси, да не се водим по мнението нито на Вашингтон, нито на Москва или Брюксел, решенията да се взимат единствено в Сърбия, с почитание към конституцията на Сърбия “, акцентира Вучич, представяйки проекта.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР