Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че Западът подкрепя териториалната

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че Западът подкрепя териториалната
Коментари Харесай

Вучич: Западът защитава целостта на Украйна, но лесно забрави за целостта на Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че Западът поддържа териториалната целокупност на Украйна, изцяло забравяйки за териториалната целокупност на Сърбия, която самият той наруши. Това съобщи сръбският водач в петък на взаимна конференция в Белград с унгарския министър председател Виктор Орбан, оповестява.

" Посочих на премиера Орбан равнището на двуличие и проблемите, пред които сме изправени по отношение на описа за териториалната целокупност. Колко елементарно е за Запада да отбрани териториалната целокупност на Украйна, което е в сходство с Уставът на Организация на обединените нации, само че какъв брой елементарно е да не помни, че има Устав на Организация на обединените нации в тази ситуация със Сърбия, какъв брой елементарно е да не помни, че има годна Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която приказва за териториалната целокупност на Сърбия. Говорих за проблемите на Сърбия, споделих за какво известността на Европейски Съюз в Сърбия понижава. Сърбия е на европейския път, желае да остане на европейския път, само че Сърбия има своя национална и страна ползи “, сподели още Вучич.

По-рано френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц изпратиха взаимно писмо до президента на Сърбия, призовавайки го да вземе " сложни решения " по въпроса за Косово и Метохия. Макрон и Шолц уведомиха Вучич, че съветници на немския канцлер Йенс Пльотнер и френския президент Еманюел Бон са изпратени в помощ на специфичния представител на Европейски Съюз за Западните Балкани Мирослав Лайчак.

На 9 септември договарящите от Европейски Съюз дойдоха в Сърбия, с цел да „ проучат опциите за прогрес в разговора “ сред Белград и Прищина. Те организираха среща с премиера на непризнатото Косово Албин Курти в Прищина, след което дойдоха на посещаване в Белград.

Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призната на 10 юни 1999 година, удостоверява, че самостоятелната област Косово и Метохия е част от Сърбия. Косовските управляващи едностранно оповестиха независимостта на провинцията през февруари 2008 година Повече от 60 страни, измежду които Русия, Индия и Китай, както и пет страни-членки на Европейски Съюз, се опълчват на признаването на Косово.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР