Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че отказът на ЕС

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че отказът на ЕС
Коментари Харесай

Вучич: Политиката ми за сближаване с Русия и Китай е правилна

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че отводът на Европейски Съюз за начало на договарянията за участие с Албания и Северна Македония, макар напъните им за промяна, е удостоверение, че политиката му на доближаване с Китай и Русия е вярна.
„ Трябва сами да се погрижим за себе си – това е единственият метод. Всичко останало би било безконтролно ”, декларира Вучич в изявление за Financial Times, представено от БГНЕС.
Президентът акцентира, че в този момент към този момент е явно, че процесът на присъединение към Съюза не зависи от страните, които се стремят към него, без значение, че им се споделя противоположното.
„ Те споделяха постоянно „ от вас зависи, от скоростта на вашите промени ”. Сега са откровени – най-малко ни споделят, че не зависи от нас ”, декларира Вучич.
Според изданието, сходни мнения може да засилят страха от загуба на въздействие на Европейски Съюз върху Балканите, защото водачите на Евросъюза не се съгласиха Скопие и Тирана да стартират договаряния за участие.
Белград има подготвеност в петък да подпише Договор за свободна търговия с Евразийския съюз, като в това време се афишира за продължение на районната интеграция.
В изявлението Вучич акцентира, че Балканите би трябвало да създадат повече за районното съдействие.
„ Не можем да подвластен от идващото решение на Европейския съвет или от това дали холандското държавно управление ще реши едно или друго, или дали датското държавно управление ще направи нещо по-различно от това, което чакаме ”, споделя Вучич.
Изданието напомня, че преди седмица президентът на Сърбия дружно с министър председателите на Албания и Северна Македония подписаха декларация за съдействие съгласно Шенгенския модел, който планува свободно придвижване на хора, артикули, капитали и услуги сред трите страни.
В декларацията се приканват и останалите страни от района да се включат за основаване на обединен пазар от 18 милиона консуматори.
Според Вучич, договарянията за разширение на европейския блок са засилили уговорките по контракта.
Преди това прилежащите на Сърбия страни не са били заинтригувани, тъй като са очаквали доста повече от Европейски Съюз.
Сега са се убедили, че би трябвало първо да се извърнат една към друга, като, несъмнено, остават на пътя към Европейски Съюз, само че без да чакат лепта от някого.
Изданието припомня, че Сърбия стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз през 2014 година, само че в Европейски Съюз явно я считат за по-малко готова, в сравнение с Северна Македония.
Политиката на Вучич за районно съдействие и баланс сред великите сили припомня на времето на някогашна Югославия, която беше създател на Движението на необвързаните.
Недоверието в района и съществуващите двустранни проблеми се натрупаха по време на войните след разпадането на Югославия и съставляват съществено предизвикателство за задълбочаване на съдействието, разяснява изданието. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР