Президентът на Сърбия Александър Вучич коментира предложението на последния президент

Президентът на Сърбия Александър Вучич коментира предложението на последния президент ...

Косово със статута на Хонконг? Вучич не иска да чува.


Президентът на Сърбия Александър Вучич коментира предложението на последния президент на Югославия и бивш сръбски премиер Воислав Кощуница, че статутът на Косово и Метохия може да бъде разрешен по модела на Хонконг.

"Изпитвам голямо уважение към нашите президенти - Борис Тадич, Воислав Кощуница и Томислав Николич. Имам въпрос към вас - какво точно означава това - модел на Хонконг? Кой ще приеме това от албанците, които обявиха независимост по време на вашия и на Тадич мандат? Защо тогава не го приехте", попита Вучич по време на пресконференция, съобщават сръбските медии.

Той добави иронично: "Страхотна идея. Ще я възприема."
Белград: Решение на въпроса за Косово е възможно само по пътя на компромиса
Белград: Решение на въпроса за Косово е възможно само по пътя на компромиса

По думите й Сърбия трябва да получи "максималното от възможното и да загуби минимално"

"Защо го направих по този начин - за да спра да лъжа, да приема реалността, да не действам като най-голямата сила в света", подчерта сръбският държавен глава.

Той коментира още, че е чувал "други нелепи идеи", като например да приеме, че албанците се лекуват в сръбските болници: "Е, ето, нашите болници са пълни с албанци".

"Тъй като не съм в състояние да приложа модела на Хонконг за Косово, утре ще подам оставка, просто ми дайте гаранции, че ще можете да го направите", отбеляза Вучич.
Дачич: САЩ няма да имат водеща роля в диалога с Косово
Дачич: САЩ няма да имат водеща роля в диалога с Косово

Джон Болтън не е уточнявал дали страната му ще подкрепи

По думите му подобни намеси само затрудняват преговорите и преговорната позиция на Сърбия.

Припомняме, че Хонконг е полуавтономен район в рамките на Китай. Протестите, които текат в Хонконг от известно време, са против налагането на авторитарно управление по подобие на това в Китай.

Източник: news.bg