Президентът на Сърбия Александър Вучич Александър Вучич – сръбски юрист

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич Александър Вучич – сръбски юрист
Коментари Харесай

Вучич: Ако диалог означава да признаем Косово - благодаря, довиждане!

Президентът на Сърбия Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е... към профила организира диалози в четвъртък, в коридорите на Световния стопански конгрес в швейцарския ски курорт Давос, с президента на Косово Хашим Тачи, предава англоезичната редакция на белградската медия В92, представена от "Фокус ".

Сръбският държавен глава е декларирал, че той и Тачи са разискали продължаването на разговора (между Белград и Прищина ) и „ разрешаването на проблемите “, в ефира на сръбската държавна телевизия „ Радио и телевизия Сърбия (РТС) “.

Той „ не схваща за какво Прищина е приела единствено предлагането за продан на информация по следствието на убийството на Оливер Иванович “, само че се „ надява, че те ще намерят неговите убийци “. Вучич е добавил още, че е значимо диалозите да продължат и че той „ мисли за бъдещето на сръбския и албанския народ “.

„ Имахме диалози с албанците, които бяха показани тук по метода, по който сме се разбрали – т.е. резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Косово “, съобщи президентът, имайки поради постигнатото съглашение през 2012 година, за приложимост на наименованието „ Косово “ на районни конгреси, без да се взима поради финалния статут на сръбската южна провинция, както написа редакцията на В92, където етническите албанци през 2008 година са оповестили едностранно самостоятелност – ход, който Сърбия смята за нарушаване на териториалния си интегритет и суверенитет.

Когато интервюиращият е отбелязал, че Вучич ще вземе присъединяване „ в няколко срещи под надслова Косово и Сърбия “ и е попитал дали това би трябвало да радва сърбите или да ги тормози, президентът е декларирал, че не става дума за „ Косово и Сърбия “, а за „ Белград и Прищина “ – „ без значение от това, че Тачи приказва за Косово и Сърбия, а други хора въобще не загатват “ тези имена. „ Да, нашите връзки са предмет на разискване и пред нас не стои лесна година. И защото имам опция да разясня нелепостите, които някои хора на сръбската политическа сцена приказват – ние би трябвало да вземем решение какво можем да създадем, какво тъкмо желаеме и какво желаеме да вършим със себе си. Да имаме действителен, сериозен и виновен метод в бъдеще. Да изгубим допустимо минимум и да спечелим оптималното и, както съм казвал безчет пъти, да осъзнаем, че обстановката, в която ние и Прищина преговаряме е такава, че в края и двете страни ще са недоволни и ядосани “, съобщи сръбският президент.

„ Ако някой си мисли, че може да вземе всичко, а другата страна – нищо, мисля, че това е неверният метод и че той в никакъв случай няма да докара до някакво решение “, продължи той. Ако някой си мисли, че процесът на нормализация на връзките сред Белград и Прищина значи само Сърбия да признае Косово и това да е всичко – „ тогава – благодаря, сбогом “, акцентира Вучич.

Това е бил отговорът на сръбския президент, на въпрос дали е допустимо организирането на интернационална конференция „ за разрешаването на въпроса за Косово и Метохия, вместо „ дълготрайното страдалчество в Брюксел, което продължава от години “, визирайки диалозите с Косово под шапката на Европейски Съюз, почнали през 2011 година. Президентът не е отрекъл самодейността по принцип, макар че е споделил, че се опасява, че „ възможна конференция може да приключи без да се реализира съглашение “.

Вместо това, двете страни би трябвало да създадат отстъпки, съгласно думите на Вучич. „ Ако можете да извършите това, то ние сме подготвени да преговаряме. Ако кажете, Сърбия би трябвало да признае Косово и това е, то тогава благодаря, сбогом “, е декларирал сръбският държавен глава. Попитан дали Прищина е подготвена на компромисно решение, той е отказал да приказва от името на Косово. „ Те ще са там – по коридорите, виждам, че имат доста свободно време – питайте ги “, е споделил Вучич на репортерите в Давос в четвъртък.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР