Президентът на Салвадор Наиб Букеле заедно с група войници, въоръжени

...
Президентът на Салвадор Наиб Букеле заедно с група войници, въоръжени
Коментари Харесай

Президентът на Салвадор окупира парламента

Президентът на Салвадор Наиб Букеле дружно с група бойци, въоръжени в автоматизирани огнестрелни оръжия, през вчерашния ден окупираха за малко Конгреса на централноамериканската република, с цел да окажат напън върху депутатите да поддържат проект за битка с престъпността, съобщи Ройтерс.

Пред погледите на бойците, влезнали в Народното събрание в цялостно бойно снаряжение, 38-годишният държавен глава седна на мястото, непокътнато за ръководителя на Конгреса и допря длани като за молитва. Според самия него, той се помолил за самообладание към депутатите, малко на брой от които се появиха за специфичната парламентарна сесия.

"Ако тези безсрамни хора не одобрят проекта за териториален надзор, ние ще ви призовем още веднъж да дойдете тук идната неделя ", сподели Букеле малко по-късно в пламенна тирада, ориентирана към последователите си, напускайки постройката. Вчера хиляди салвадорци откликнаха на апела на президента и се събраха на проява през Народното събрание, охранявани от бойци и служители на реда.

Депутатите би трябвало да се съберат през днешния ден, с цел да обсъдят предложенията на президента, сподели ръководителят на Конгреса Марио Понсе, което се пояснява като знак за деескалация на спора сред президента и законодателите. Анализатори обаче предизвестяват за задаваща се конституционна рецесия.

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч ", основана в Съединени американски щати, назова случилото се проява на груба мощ и настоя Организацията на американските страни да провежда незабавна среща за разискване на обстановката. Букеле бе определен за президент предходната година след акция в обществените медии, която употребява ширещото се неодобрение на обществото от двете обичайни партии, управлявали Салвадор след края на гражданската война. Сега той притиска Конгреса да утвърди вземането на интернационален заем от 109 млн. $ за въоръжаване и екипиране на полицията и армията за битка против престъпността. Действията му против депутатите се поддържат от министъра на защитата Мерино Монрой и шефа на полицията Маурисио Ариаса Чикас.

От идването на власт на Букеле убийствата в Салвадор внезапно понижиха, само че управляващите не престават да се борят с проведената престъпност и бандите, които управляват огромни територии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР