Президентът на Съединените щати възнамерява да проведе заседание на Съвета

...
Президентът на Съединените щати възнамерява да проведе заседание на Съвета
Коментари Харесай

Байдън следи ситуацията в Украйна

Президентът на Съединените щати има намерение да организира съвещание на Съвета за национална сигурност по обстановката към Украйна в неделя, сподели прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.
Всичко по тематиката: Напрежението НАТО-Русия 468
" Президентът Байдън продължава да следи събитията в Украйна и постоянно е осведомен от своя екип по национална сигурност за събитията на място. Те потвърдиха, че Русия може да предприеме офанзива против Украйна когато и да е ", се споделя в изказването.

Псаки сподели, че в тази връзка Байдън " ще свика съвещание на Съвета за национална сигурност за обстановката в Украйна ".

Тя означи, че Байдън е бил осведомен за срещите на вицепрезидента Камала Харис в коридорите на конференцията по сигурността в Мюнхен с украинския президент Владимир Зеленски, ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, водачите на балтийските страни, немския канцлер Олаф Шолц и други

Байдън в събота изрази угриженост, че Русия към този момент е решила да нахлуе в Украйна и офанзива може да се случи в идващите дни, само че не изключи опцията за дипломатическо решение.

Заради ескалацията на напрежението в района през днешния ден НАТО затвори краткотрайно офиса си в Киев.

Преди това Англия, Съединени американски щати, Канада и Австралия също краткотрайно реалокираха посолствата си от украинската столица в Лвов.

Струпване на съветски войски наоколо до украинската граница породиха съмнения у Запада, че Москва възнамерява нахлуване против Украйна. Въпреки че Москва отхвърля да има подобен проект, тя се възползва от обстановката, с цел да сложи настояванията си за гаранции в областта на сигурността от страна на Запада, които включват преустановяване на възможното разширение на НАТО на изток и налагането на публично несъгласие върху опцията Украйна да се причисли към Алианса.

Според Русия НАТО търси предлог да разположи повече военни сили и техника наоколо до съветската граница. Руският външен министър Сергей Лавров твърди, че Западът е отприщил тази нервност, с цел да прикрие саботажа от страна на Украйна на Минските съглашения, които поставят основите за политическо разрешаване на въоръжения спор в Донбас.
Всичко по тематиката: Напрежението НАТО-Русия 468  Сепаратистите: Украинската войска обстрелва редица обитаеми места Сепаратистите: Украинската войска обстрелва редица обитаеми места  Световната банка: Подготвяме заплащания за 350 млн. $ на Украйна Световната банка: Подготвяме заплащания за 350 млн. $ на Украйна  " Луфтханза " от понеделник приключва полетите си до Киев и Одеса
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР