Президентът на Русия Владимир Путин утвърди с указ Основите на

...
Президентът на Русия Владимир Путин утвърди с указ Основите на
Коментари Харесай

Русия: Ядреното оръжие е средство за сдържане, а използването му е крайна и принудителна мярка

Президентът на Русия Владимир Путин утвърди с декрет Основите на държавната политика в региона на нуклеарното въздържане, оповестява президентската осведомителна работа. Подчертава се, че държавната политика в тази област има защитителен темперамент, ориентирана е към поддържане капацитета на нуклеарните сили на равнище, задоволително за обезпечаването на въздържане на евентуален съперник. Стратегията подсигурява отбрана на суверенитета и териториалната целокупност на страната, оповестява БГНЕС.
В текста се загатват главните военни рискове, които могат да прераснат във военна опасност за Русия и за чието обезвреждане ще бъде належащо потреблението на нуклеарно въздържане – разгръщането на системи и средства за противоракетна защита, крилати и балистични ракети със междинен и по-малък обхват, високоточно неядрено и хиперзвуково оръжие, бойни дронове и оръжия, направлявани с сила. Русия преглежда основаването и разполагането в космоса на средства за противоракетна защита и бойни системи за заплаха, чието обезвреждане постанова потреблението на нуклеарно въздържане.
Руската федерация преглежда нуклеарното оръжие извънредно като средство за въздържане, а потреблението му е последна и насилствена мярка, се споделя в документа. Подчертава се, че Москва ще предприеме всички нужни ограничения за понижаване на нуклеарната опасност и за недопускане изострянето на интернационалните връзки, които биха предизвикали военни спорове, включително нуклеарни. Русия има подготвеност да употребява нуклеарно оръжие при положение на приложимост на оръжие за всеобщо поразяване против нея или нейни съдружници, както и при положение на неядрена експанзия против страната, застрашаващо нейното битие и опцията за нанасяне на нуклеарен удар. Сред изискванията са включени постъпването на достоверна информация за стартиране на балистични ракети против Русия и/или нейни съдружници, както и потребление против нейна територия на нуклеарно оръжие или друго оръжие за всеобщо поразяване. Русия ще има подготвеност да употребява нуклеарно оръжие и при положение на влияние от страна на съперника върху сериозно значими държавни и военни обекти, чието извеждане от строя би препятствало ответни дейности на нуклеарните сили. Ядрено оръжие ще се употребява и при положение на експанзия с нормално оръжие, застрашаващо съществуването на съветската страна.
В указа се акцентира, че държавната политика в региона на нуклеарното въздържане има защитителен темперамент, ориентирана е към сдържането на евентуални нуклеарни сили и подсигурява отбраната на суверенитета и териториалната целокупност на страната. Гарантираното въздържане на евентуалния съперник от експанзия по отношение на Русия и/или нейните съдружници се отнася към висшите държавни цели. Сдържането на експанзията се обезпечава с цялата военна мощност на Руската федерация, включително и благодарение на нуклеарно оръжие, се споделя в документа. Мерките за нуклеарно въздържане се организират непрестанно в сходство с интернационалните задължения на Русия за надзор над въоръженията. Взема се поради и опцията за адаптиране на политиката към военните закани.
Сред правилата на политиката за нуклеарно въздържане са централизацията на държавното ръководство, рационалната конструкция и състава на нуклеарните сили и средства, поддръжката им в положение, задоволително за осъществяването на поставените задания. Частта на силите се поддържа в непрекъсната бойна подготвеност. При нуклеарно въздържане Русия ще регистрира потреблението на свръзвуково и лазерно оръжие, ракети и бойни безпилотни летателни апарати от страна на евентуалния съперник.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР