Президентът на Русия Владимир Путин се потопи, гол до кръста,

...
Президентът на Русия Владимир Путин се потопи, гол до кръста,
Коментари Харесай

Путин влезе в ледено езеро за здраве на Богоявление

Президентът на Русия Владимир Путин се потопи, гол до кръста, в ледените води на езеро Селигер за празника Богоявление, оповестиха съветските медии.
Същото сториха и голям брой други поданици на страната, скачайки в заледени водоеми макар студовете, достигнали минус 40 градуса в далекоизточна Якутия, заяви Министерството на изключителните обстановки, без да посочи броя на участниците в тези прояви.
Обичаят е обичаен за православния празник Кръщение Господне или Богоявление, който в Русия честват на 19 януари. През 2017 година в обичая участваха над два милиона руснаци.
В обкръжението на свещеници и икони от локалния Нило-Столобенски манастир Путин се потопи, гол до кръста, в ледените води на езеро Селигер северозападно от Москва при минус пет градуса по Целзий.
ТАСС прецизира, че не става дума за църковен обред, а за национален бит, на който Руската православна черква гледа благосклонно, в случай че хората се отнасят към него с страхопочитание и нямат здравни противопоказания.
Температурите край езеро Селигер тази нощ не спадаха под минус 6-7 градуса, посочи пред публицисти прессекретарят на Путин Дмитрий Песков. Той увери, че президентът извършва обреда към този момент от години.
При все това Кремъл оповестява за пръв път, че Путин е взел участие в него, въпреки той постоянно да посещава православни храмове по време на църковни празници. В Норилск - в Далечния север на федерацията, се вихреха снежни виелици и термометрите посочваха минус 50, по тази причина управляващите взеха решение да анулират ритуала и предложиха никой да не се къпе "поради съображения за сигурност ", заяви РИА Новости.
В прилежащите най-вече православни страни - Украйна и Беларус, празникът също бе уместно маркиран от доста хора, осведомят локални медии. Православната традиция повелява на Богоявление човек да се потопи във водата три пъти - в името на Отца, Сина и Светия дух. Ритуалът символизира кръщението на Исус Христос в река Йордан.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР