Президентът на Русия Владимир Путин се е обадил по телефона

...
Президентът на Русия Владимир Путин се е обадил по телефона
Коментари Харесай

Американски политолог с уникално разкритие за терористичните атаки на 11 септември

Президентът на Русия Владимир Путин се е обадил по телефона на американския президент Джордж Буш-младши два дни преди терористичните актове на 11 септември 2001 година, с цел да го предизвести за опасността. Това споделя в новата си книга американският политолог и посланик, вицепрезидент на вашингтонския Център за националните ползи Джордж Биби.

Той е бил основен анализатор на Централно разузнавателно управление на САЩ за Русия, бил е и консултант на вицепрезидента на Съединени американски щати Ричард Чейни за Русия, Евразия и въпросите на разузнаването.



„ Два дни преди офанзивите Путин се обади на президента Буш, с цел да го предизвести, че съветското разузнаване е установило признаци на задаваща се терористична акция, „ нещо от дълго време готвено “ и идващо от Афганистан. - написа Биби. - След това, на самия ден 11 септември 2001 година, Путин първи от задграничните водачи се обади в Белия дом, с цел да изрази състрадание и поддръжка “.

Официалната информация

На 10 септември 2001 година на уеб страницата на Кремъл беше оповестена информация за контакт по телефона сред Путин и Буш, само че беше посочено, че той се е състоял по самодейност на американската страна.

Съгласно известието водачите са разискали подготовката за идната им персонална среща в границите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското съдействие в Шанхай.

„ Беше изразена задоволеност от динамичността на развиването на двустранните връзки, както и интензивността на реализираните на разнообразни нива контакти във военно-политическата, икономическата и други сфери на съдействие “, се споделяше в текста.

Следващият диалог сред двамата президенти се състои директно след събитията от 11 септември: Путин се обажда на Буш с думи за поддръжка. В същия ден той изпраща депеша до президента на Съединени американски щати със съболезнования и думи на взаимност и прави телевизионно послание във връзка на терористичните актове.

Още един телефонен диалог сред съветския и американския водач на същата тематика се организира на 12 септември.

Закъсняло самопризнание

В деня на терористичните актове Буш пътува из страната и не се връща в столицата незабавно. След нещастието в Съединени американски щати бурно се разисква въпросът за това с каква информация за терористични закани са разполагали управляващите в страната авансово и за какво не са били подхванати задоволително ограничения за застраховане на сигурността.

Много по-късно – през 2011 година някогашният държавен секретар Кондолиза Райс описа в записките си, че още на руско-американската среща на висше ниво в Любляна през юни 2001 година - три месеца преди септемврийските събития, Путин е предупреждавал Буш за заплахата, идваща от бунтовниците от интернационалната терористична организация „ Ал Кайда “.

По думите на Кондолиза Райс съветският водач е споделил тогава, че е единствено „ въпрос на време какъв брой скоро това ще докара до някаква огромна неволя “.

Райс признава, че „ Путин беше прав “, само че американците тогава не са придали дължимото значение на неговите думи, като са ги приписали на „ горчивата наслойка, останала у руснаците “ от войната през 80-те години на 20 век в Афганистан.

Книгата на Джордж Биби „ Руският капан: Как нашата война в сянка с Русия може да докара до нуклеарна злополука “ излезе от щемпел в Съединени американски щати на 3 септември.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР