Президентът на Русия Владимир Путин призова цивилните в Херсонска област

...
Президентът на Русия Владимир Путин призова цивилните в Херсонска област
Коментари Харесай

Путин призова за евакуация на цивилните в Херсонска област

Президентът на Русия Владимир Путин прикани цивилните в Херсонска област да бъдат евакуирани, предадоха международните организации в петък. Това е първото самопризнание от страна на русия президент за влошаващата се обстановка, в която се намират съветските сили в района, отбелязва Ройтерс.

Призивът на Путин идва на фона на известия, че съветските сили се готвят да изоставят позициите си на западния бряг на Днепър.

" Сега, несъмнено, тези, които живеят в Херсон, би трябвало да бъдат изведени от зоната на най-опасните дейности, тъй като цивилното население не би трябвало да страда ", сподели Путин пред прокремълски деятели, до момента в който отбелязваше Деня на националното единение на Русия.

По-рано в четвъртък назначеният от Русия заместник-губернатор на Херсон Кирил Стремоусов разгласява няколко видеа, в които също прикани цивилните да изоставен района. Той сподели и че съветските сили евентуално скоро ще изоставят позициите си на западния бряг на Днепър.

За готвеното на цивилни от четири града на десния бряг на реката се заприказва още в края на октомври. Назначената от Москва администрация на региона тогава изясни налагащата се евакуация с идните съгласно тях военните дейности в няколко селища в района.

Пред телевизия Current Time обаче, че в евакуацията съответно от град Херсон до момента са се присъединили единствено към 10-15 000 души. По думите му това са били хора, свързани с окупационните сили, които се опасяват от гонене, в случай че Украйна си върне контрола върху района.

Според Украйна осъществяваното от Москва не съставлява евакуация, а депортация на цивилни. Украинските управляващи, от украинската работа на Радио Свободна Европа, оповестиха и за минирането на Каховската Водноелектрическа централа от съветските войски, поради което жителите на района са премествани.

" Взривяването ѝ може да провокира огромна техногенна и филантропична злополука ", се споделя в известие на украинския Генерален щаб.

Министерството на външните работи на Украйна приканва интернационалната общественост да осъди Руската федерация за насилственото преселване на жителите на Южна Украйна, да вкара нови наказания против Русия и да усили военната помощ на Украйна за освобождението на нейните краткотрайно окупирани територии.

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна съветските окупационни сили не престават така наречен евакуация на локалното население във краткотрайно окупираните територии на Херсонска област, а също по този начин лишават цивилно и комунално имущество, даже съоръжение от лечебни заведения, от района.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР