Президентът на Русия Владимир Путин приветства способността на Москва и

...
Президентът на Русия Владимир Путин приветства способността на Москва и
Коментари Харесай

Ердоган в Москва: Путин приветства компромисите между Турция и Русия

Президентът на Русия Владимир Путин приветства способността на Москва и Анкара да намират " взаимни отстъпки ", откакто той беше хазаин на турския си сътрудник Реджеп Ердоган за диалози, осведоми " Франс прес ".

Русия и Турция исторически са имали комплицирани връзки, балансирайки районните съперничества с намирането на общ език по стопански и стратегически ползи.

През последните години двете сили се сблъскаха по-конкретно в Сирия, където Москва и Анкара поддържат противникови лагери в гражданската война.

Те също се озоваха на разнообразни страни в миналогодишния спор сред Армения и Азербайджан в отцепническата област Нагорни Карабах.

" Преговорите от време на време са сложни, само че с краен позитивен резултат ", означи Путин в резиденцията си в черноморския курортен град Сочи.

Той добави, че двете страни " са се научили да намират взаимни отстъпки, удобни и за двете страни ".

Ердоган, който постоянно се среща с съветския си сътрудник, съобщи, че има вяра, че " Турция и Русия поддържат все по -силни връзки с всеки минал ден ".

В Сирия двете страни предходната година спонсорираха съглашение за преустановяване на огъня в северозападния регион Идлиб, където се намира последният огромен джихадист и бунтовническа цитадела в северозападна Сирия.

" Стъпките, които предприехме с Русия, свързани със Сирия, са от извънредно значение ", сподели Ердоган пред Путин.

" Мирът там зависи от връзките на Турция и Русия. "

Въпреки конфликтите си, двете страни се сближиха през последните години с помощта на напрежението сред Москва и Запада и все по -деликатните връзки на Анкара със съдружниците си по НАТО.

През 2019 година Турция контракти многомилиардна покупка на съветската система за противовъздушна защита С-400, която докара до наказания на Съединени американски щати предходната година.

Анкара и Москва също имат значими общи стопански ползи, изключително в туризма и износа на храни.

Путин съобщи, че общите турски вложения в Русия са достигнали 1,5 милиарда $, до момента в който съветските вложения в Турция са нарастнали до 6,5 милиарда $.

Той уточни и миналогодишното разкриване на тръбопровода " Турски поток ", който транспортира съветски газ през Турция през Черно море до Европа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР