Президентът на Русия Владимир Путин предупреди за най-сериозни последствия във

...
Президентът на Русия Владимир Путин предупреди за най-сериозни последствия във
Коментари Харесай

Путин плаши със сериозни последствия заради автокефалията на църквата на Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин предизвести за " най-сериозни последици " по отношение на разцепленията в православната черква , откакто на Украйна ѝ беше обезпечено правото да сътвори самостоятелна черква (автокефалия), вбесявайки Русия , оповестява " Франс прес ".

Путин разяснява за първи път невижданата религиозна омраза, в която Руската православна черква прекъсна връзките си с Вселенската патриаршия в Истанбул.

" Искам да подчертая едно нещо: политизирането на такава сензитивна област постоянно води най-сериозните последствия, изключително за тези, които го вършат ", акцентира Путин по време на конгрес в Москва, събрал представители на съветската диаспора.

 Вартоломей: Русия ще би трябвало да одобри решението за украинската автокефалия
Вартоломей: Русия ще би трябвало да одобри решението за украинската автокефалия

Той съобщи, че знае за платените от Москва публикации...

Путин, при ръководството на който Руската православна черква усили престижа си в Русия и който има близки връзки с съветския патриарх Кирил, изтъкнал, че имало " опити за спиране на връзките " сред съветската черква и вярващите в чужбина .

" Нашият общ дълг, над всичко за хората, е да запазим духовното и историческо единение ", добавил той.

Вселенската патриаршия в Истанбул по-рано този месец подсигурява правото на автономност на Украинската православна черква, която повече от 300 години е под контрола на Москва.

 Порошенко: Вселенската патриаршия към този момент даде автокефалия на църквата на Украйна
Порошенко: Вселенската патриаршия към този момент даде автокефалия на църквата на Украйна

Вселенската патриаршия напредва с автокефалията на Украинската православна черква

Патриарх Кирил отхвърли да признае решението, остро критикувайки Вселенската патриаршия като " схизматична " и обвинявайки я в " нарушение на всички правила ".

Този ход евентуално ще ограничи съветското въздействие в Украйна, където Москва поддържа сепаратистите в източната част на страната и анексира Крим през 2014 година

Повечето от православните енории в Украйна исторически са били под шапката на Московската патриаршия, като доста от тях могат в последна сметка да преминат към новата самостоятелна Украинска православна черква, макар предизвестията на Москва.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР