Президентът на Русия Владимир Путин поиска от потребителите на руски

...
Президентът на Русия Владимир Путин поиска от потребителите на руски
Коментари Харесай

Путин поиска неприятелските държави да започнат да плащат руския газ в рубли

Президентът на Русия Владимир Путин изиска от потребителите на съветски природен газ в по този начин наречените вражески страни да се разплащат в рубли, а не в долари и евро, както беше до момента. На днешното държавно съвещание Владимир Путин съобщи, че за Русия няма никакъв смисъл да получава долари и евро за доставките на природен газ в неприятелските страни.

" Взех решение в най-скоро време да осъществяваме комплекс от ограничения за превеждане в съветски рубли на заплащанията за нашия природен газ, който доставяме в по този начин наречените вражески страни, т.е. да се откажем от потреблението при такива заплащания на всички компрометирали се валути ", съобщи Владидмир Путин на днешното съвещание на държавното управление.

В същото време Путин уточни, че Русия ще продължи да доставя природен газ в сходство с плануваните в договорите количества и правила на ценообразуване. Той разпореди на Централната банка и на държавното управление да обезпечат на потребителите на съветско синьо гориво опцията да купуват рубли на вътрешния пазар.

В съветския лист на неприятелските страни попадат 48 страни, които поддържаха глобите против Москва след началото на по този начин наречената " специфична военна интервенция " в Украйна. Сред тях са Съединените щати, Австралия, Англия, Канада, съвсем всички европейски страни, Тайван, Южна Корея и Япония.

" Целият Запад умъртви всяко доверие в техните валути ", уточни Путин.

" Няма смисъл да доставяме съветски артикули в Европа и да получаваме стоките им в тяхната валута. Ще има прекосяване на заплащанията за природния газ към рубли “, разгласи Путин и добави, че е издадена съответна инструкция до " Газпром ".

От " Газпром " и от европейските държавни управления отхвърлят на този стадий коментар.

Путин даде на съветското държавното управление и на централната банка една седмица, с цел да намерят решение по какъв начин да реалокират тези интервенции в съветска валута и още веднъж уточни, че газовият колос " Газпром " ще получи разпореждане да направи съответните промени в договорите за газ.

Според `Газпром " 58% от продажбите му на природен газ за Европа и други страни към 27-и януари са били уредени в евро. Щатските долари съставляват към 39% от брутните продажби, а английските лири - към 3%.

Трябва да се има поради, че съветският газ съставлява към 40% от общото ползване на газ в Европа.

" Трябва да се сътвори разбираема и транспарантна процедура за осъществяване на заплащания за всички задгранични купувачи, в това число за придобиване на съветски рубли на вътрешния ни валутен пазар “, сподели още Путин.

Коментарите идват, откакто Европейският съюз съобщи, че има намерение да понижи зависимостта си от съветския газ и евентуално даже предприеме наказания по отношение на енергийния бранш на Русия поради нашествието ѝ в Украйна.

След изказването на съветския президент на Московската борса беше регистрирано повишаване на рублата непосредствено $ и еврото. През следобедната търговия рублата нараства със 7% под равнището от 100 рубли за един $. Поскъпването на рублата се дължи частично и на новината, че от на следващия ден, 24-ти март се рестартира търговията на Московската фондова борса.

Природният газ в Европа пък нарастна с близо 30% към 132 евро за мегаватчас, преди да опита стабилизация към и под равнището от 120 евро.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР