Президентът на Русия Владимир Путин подписа закона, с който страната

...
Президентът на Русия Владимир Путин подписа закона, с който страната
Коментари Харесай

Путин денонсира договора Открито небе

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закона, с който страната му приключва присъединяване си в договора " Открито небе ", подписан в Хелзинки през 1992 година Документът е оповестен през днешния ден на съветския формален уебсайт за правна информация, съобщи ТАСС.

Руският президент внесе законопроекта за изтегляне от контракта на 11 май. Държавната дума го утвърди единомислещо на 19 май а на 2 юни - и от горната парламентарна камара, Съвета на Федерацията, също с единогласие.

През ноември предходната година Съединени американски щати публично напуснаха съглашението с претекста, че Русия е нарушавала редица положения в него. През януари съветското външно министерство заяви, че стартира вътрешнодържавни процедури за евакуиране от контракта.

На 27 май първият заместник-държавен секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман осведоми съветския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, че страната й е решила да не се връща в контракта " Открито небе ". Москва няма желание да трансформира позицията си по съглашението в сгода на Вашингтон, съобщи на собствен ред Рябков, напомня ТАСС.

Полетите за военно наблюдаване сред НАТО и Русия се смятаха за значима процедура за създаване на доверие след края на Студената война, отбелязва ДПА. Договорът позволяваше на 34-те страни, които бяха страни по него, да правят по няколко наблюдателни полета годишно във въздушното пространство на останалите, които го бяха подписали. С отпадането на " Открито небе " сред Съединени американски щати и Русия остава да работи единствено едно съглашение за надзор на оръжията - договорът за нуклеарно разоръжаване Нов СТАРТ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР