Президентът на Русия Владимир Путин обяви военно положение в анексираните

...
Президентът на Русия Владимир Путин обяви военно положение в анексираните
Коментари Харесай

Путин обяви военно положение в незаконно анексираните украински територии

Президентът на Русия Владимир Путин разгласи военно състояние в анексираните украински територии, заяви Радио Свобода в сряда. Става въпрос за Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска област , елементи от които бяха окупирани от Русия.

Впоследствие Москва организира нелегитимни референдуми за присъединението на четирите района към Русия, които бяха отхвърлени от интернационалната общественост като противозаконни.

Решението на Путин, обявено в сряда, е стимулирано с обстоятелството, че " въоръжената мощ се употребява против териториалната целокупност на Руската федерация ". Военното състояние ще влезе в действие в четвъртък.

Пред Съвета за сигурност на Русия Путин сподели, че това ще даде на районните водачи спомагателни пълномощия за " поддържане на обществения ред " и отбрана на значими уреди.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк разяснява новината, като уточни, че е минал по-малко от месец, откогато Русия е провела гала по анексирането на Херсон.

" От действителността може да ви заболи, в случай че живеете в един фиктивен, утопичен свят ", сподели Подоляк.

От началото на есента Киев организира интензивно контранастъпление в окупираните територии, а във вторник командирът на съветските сили ген. Сергей Суровикин направи рядко самопризнание, че обстановката.

Обявяването на военно състояние идва на фона и на информацията, че назначената от Москва администрация в Херсонска област е почнала на цивилните жители. Кадри на съветските медии демонстрираха голям брой хора, които се събират покрай западния бряг на Днепър и се редят на опашка за фериботи, с които да бъдат откарани на другия бряг на реката.

Украйна прикани жителите да пренебрегват съветския ход. По думите на ръководителя на администрацията на Херсонска област Русия цели да вземе цивилни жители за заложници, с цел да ги употребява като жив щит.

От началото на есента въоръжените сили на Украйна организират интензивно контранастъпление в окупираните територии, в това число в посока Херсон. Прехвърлянето или депортирането на цивилни лица от окупационна мощ от окупирана територия се смята за военно закононарушение, напомня Би Би Си.

Откакто нахлу в Украйна през февруари, Русия окупира елементи от Херсонска област, както и от Запорожката, Донецката и Луганската области. Президентът на Русия Владимир Путин първо подписа декрет за признание на " независимостта " на тези райони въз основа на по този начин наречените референдуми, извършени там под контрола на Москва.

Впоследствие той подписа и закони за " присъединението към Русия " на четирите области. Те бяха наказани от интернационалната общественост, защото опонират на интернационалното право. Путин обаче сподели, че страната му ще пази новите територии с всички вероятни средства, като загатна, че това включва и нуклеарно оръжие.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР