Президентът на Русия Владимир Путин нареди Въздушно-космическите сили на страната

...
Президентът на Русия Владимир Путин нареди Въздушно-космическите сили на страната
Коментари Харесай

Русия вдига изтребители от пето поколение

Президентът на Русия Владимир Путин подреди Въздушно-космическите сили на страната да бъдат въоръжени с нови машини, в това число с изтребители от пето потомство Су-57. Производителят направи отстъпка от цената и съветският бюджет ще може да купи съвсем пет пъти повече такива самолети от плануваното, написа "РБК ".

До 2028 година с изтребители Су-57 би трябвало да бъдат преоборудвани минимум три полка от съветската армейска авиация, съобщи Путин на военно заседание в Сочи. Главнокомандващият разпореди в същия период да се модернизира и нейният хеликоптерен парк с минимум 100 модерни бойни летателни апарата Ми-28НМ.

"Руските многоцелеви изтребители Су-35С и Су-57 са машини с неповторими характерности, най-хубавите в света ", означи президентът. Държавната стратегия на Русия за покупка на въоръжения предвиждаше войските да получат 16 Су-57 до 2027 година, припомня вестникът. Печатът обаче цитира конкретизиране на Путин, че военната индустрия прави двадесетпроцентова отстъпка от цената, с помощта на което ще бъдат купени 76 такива самолета.

Су-57 е първият съветски изтребител от пето поколение; точните му характерности не се оповестяват. Знае се, че самолетът може да носи оръжия от клас "въздух-въздух " и "въздух-земя ". От февруари 2018 година машини от този модел се изпробваха в бойни условия в Сирия, напомня "Известия ".

По данни на "Комерсант " договорът за покупка на 76 изтребителя Су-57 е на стойност към 170 милиарда рубли. "Това го прави най-големия в историята на авиацията и подсигурява, че мощностите на авиационния цех в Комсомолск на Амур ще бъдат натоварени минимум десетилетие напред. Споразумението може да бъде подписано в наличието на президента по време на въздушно-космическото ревю МАКС-2019 " през юли т. година, прибавя всекидневникът.

Изявлението на Путин поражда куп въпроси у военните специалисти, разяснява профилираното онлайн издание "Авиа ". "76 изтребителя Су-57, признати на въоръжение в Русия, няма да могат даже да оправдаят напълно средствата, отпуснати за разработка на този военен аероплан. А да не приказваме, че десетки милиарди рубли са отишли единствено за основаване на мотора от така наречен втори стадий ", декларира експерт, представен в публикацията.

В рамките на плана Су-57 в началото бе планувано да бъдат основани съвсем хиляда бойни машини от пето потомство, множеството предопределени за експорт. Обаче Китай, Индия, Иран и Южна Корея се отхвърлиха от желанието да купят съветските бойни самолети, показва "Авиа ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР