Президентът на Румъния Клаус Йоханис успокои гражданите на страната, след

...
Президентът на Румъния Клаус Йоханис успокои гражданите на страната, след
Коментари Харесай

Румънският президент също не вижда обезателна нужда от предсрочни избори

Президентът на Румъния Клаус Йоханис успокои жителите на страната, след началото на политическата рецесия. Йоханис сподели, че в случай че държавното управление падне, има разновидности за преходни решения, до момента в който пристигна време за избори през 2020 година, съобщи БГНЕС.
Министър-председателят Виорика Дънчила има 45 дни да изиска избор на доверие от Народното събрание, откакто ръководещата коалиция се разпадна в понеделник. В момента социалдемократите имат 25 депутати по-малко от нужното болшинство за продобиване на избор на доверие.
" Ако не бъде контрактувана нова коалиция, убеждавам румънците, че има верни, демократични и конституционни решения, които ще предпазят страната от тежка рецесия ", сподели Йоханис, представен от Euronews. " Има задоволително гласове в Народното събрание, които да поддържат преходно решение, което ще размени настоящето държавно управление. Всички опозиционни партии би трябвало да бъдат виновни при положение на рецесия ", сподели още Клаус Йоханис.
Политически анализатори настояват, че опозиционните партии не желаят да образуват кабинет година преди идващите избори, тъй като ангажирането с ръководството на страната може да им донесе отрицателни пред гласоподавателите.
Предсрочни парламентарни избори не могат да бъдат оповестени, в случай че до постоянните остават по-малко от 6 месеца, което отваря вратата пред дълъг интервал на неизясненост.
" Ще се опитаме да осигурим нужната парламентарна поддръжка, с цел да приключим мандата. Не тъй като сме се вкопчили в позициите си, а тъй като носим отговорност пред румънците ", сподели Виорика Дънчила.
Европейският съюз и Съединените щати подлагаха на критика държавното управление, ръководено от социалдемократите, като дефинираха опитите му да промени разпоредбите в правосъдната система като " опасност за върховенството на закона. " На евроизборите през май ръководещите пострадаха от забележителен спад на резултатите по отношение на последните парламентарни избори.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР