Президентът на Румъния Клаус Йоханис и лидерите на четири партии

...
Президентът на Румъния Клаус Йоханис и лидерите на четири партии
Коментари Харесай

Опозиционните партии подписаха политическо споразумение за европейска Румъния

Президентът на Румъния Клаус Йоханис и водачите на четири партии от опозицията подписаха през вчерашния ден Национално политическо съглашение за консолидиране на европейския път на Румъния, предадоха Българска телеграфна агенция и ТАСС.

В изказването си президентът насочи остри рецензии против ръководещата Социалдемократическа партия (СДП). През 2016 година СДП победи на парламентарните избори, тъй като нямаше опция, акцентира Йоханис. " Сега парадигмата се трансформира, построява се опция, ние работим по нея ", добави той. " Много от тези, които работят дружно с мен над сериозна проевропейска опция, са в тази зала ".

Документът беше подписан от водачите на Национално-либералната партия Лудовик Орбан, на " Съюз за избавление на Румъния " Дан Барна, на партия " Народно придвижване " Еуджен Томак и на партия " Про Румъния " Виктор Понта.

Държавният глава на Румъния предложи пакт за консолидиране на европейския път на Румъния на 5 юни, напомня вестникът. Сред плануваните в документа ограничения е възбрана на амнистията и помилването за закононарушения, свързани с корупция.

Това бе един от въпросите на референдума, на който гласоподаваха румънците в края на предишния месец. В деня след изборите за Европейски парламент и референдума водачът на ръководещите социалдемократи Ливиу Драгня бе наказан на три години и половина затвор за подстрекателство към корист със служебно състояние. Малко по-късно министър председателят Виорика Дънчила сподели, че ще се откаже от противоречивите правосъдни промени, давайки знак за смяна в посоката на нейната партия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР