Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски смята, че не

...
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски смята, че не
Коментари Харесай

Пендаровски: Излизане от Договора с България ще спре евроинтеграцията на РСМ

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски счита, че не може да се приказва за европейска интеграция, в случай че Скопие не извършва Договрите за добросъседство със съседите си, предава скопският ефирен " Канал 5 “ .

Той не поддържа референдум, който да анулира Договора за добросъседство с България, тъй като това ще спре европейската интеграция на страната. Това, акцентира той, би било същото като Скопие да си мисли, че може да анулира Преспанския контракт с Гърция и да има вяра, че може да остане член на НАТО. Това, акцентира Пендаровски, не е допустимо.

" Това не е моя пъкъл хок позиция, тя се базира на причини и на умствен развой, до какво може да докара, в случай че този референдум е сполучлив. За да няма комплициране, дано повторя още един път. Ако оспорите или се опитате да оспорите посредством референдум двустранното съглашение с България и европейската интеграция и договаряния, е все едно някой да ви каже, че можете да оспорите или отмените съглашението с Гърция - Преспа на референдум и да останете член на НАТО, това е невероятно. Така че, дано не си вършим илюзии, двустранните съглашения със съседите и добросъседските връзки, както ги назовават ​​в Европейски Съюз, са една от основните предпоставки, постоянно са били, за интеграцията на всяка страна освен от този район, само че и от целия пост-комунистически свят след 1990 година “ съобщи президентът на югозападната ни съседка.

В отговор на журналистически въпрос на конференцията със словашкия президент Зузана Чапутова той повтори, че не може да се приказва за европейска интеграция, в случай че не се  спазват споразуменията за добросъседство с, както уточни, първите, директни съседи.

По отношение на това дали ще инициира среща с ръководителя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, чиято партия инициира процедура за привикване на референдум, Пендаровски акцентира, че всеки, който желае да приказва с него по какъвто и да е въпрос, го е направил и че той, като президент, инициира срещи и диалози с всички политически заинтригувани страни.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ започва процедура по гражданска самодейност за събиране на подписи за привикване на референдум. Въпросът на референдума, както оповестиха от партията, ще се отнася до Договора за добросъседство с България, подписан от тогавашните министър председатели Зоран Заев и Бойко Борисов, който съгласно ВМРО-ДПМНЕ " е източникът и началото на всички проблеми за Македония и основата, върху която по-късно България гради своите максималистични претенции и позиции ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР