Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски нарече лъжа и

...
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски нарече лъжа и
Коментари Харесай

Пендаровски обвини Румен Радев в лъжа

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски назова неистина и голословно изказване думите на българския президент Румен Радев, че 10 000 българи са били убити в Македония след Втората международна война, написа скопският вестник " Независен ". Той сподели това в наличието на гостуващия в РСМ президент на Латвия.

" Цифрата от 10 000 убити българи е неистина, голословно изказване за политически цели. Няма нито един съответстващ исторически източник нито в българската, нито в македонската историография на международно равнище, че в концлагери по това време у нас са били избити 10 000 души. Нещо, което може да се впише в това определение за концлагер, съществуваше в Хърватия на Голи Оток. На територията на Македония в никакъв случай не е имало концлагери, нито тогава, нито през днешния ден.

" Повтарям две години - в случай че в този спор се концентрираме най-вече върху разрешаването на исторически несъгласия, в никакъв случай няма да се споразумеем. Ако се съсредоточим върху това, което е реален аршин за присъединение към Европейски Съюз - корупция, господство на закона, битка за човешки права и свободи - бързо ще стигнем до взаимно задоволително решение. Историята - на историците, настоящите проблеми през днешния ден. " Ние не сме определени на избори, с цел да решаваме каква е националността по времето на Самуил, а с цел да решаваме проблемите на жителите в този момент ", отговори Пендаровски на Радев.

Той оцени и ролята на Ванче Михайлов и " дали е европейско държанието цялото българско държавно управление да го слави тук, в Скопие ".

" Има доказани исторически обстоятелства и източници, които не се оспорват даже от българската историография, че Ванче Михайлов е бил помощник на Хитлер. През 1944 година по негово директно напътствие той идва в Скопие в опит да сътвори самостоятелна македонска страна. Когато не получава поддръжката на локалните, той рапортува на шефа си в Берлин, че това не е допустимо, тъй че единствено това е задоволително, с цел да го направи фашист. Относно квалификациите дали нацистите е трябвало да убиват хора, с цел да бъдат нацисти, ще кажа, че в случай че сте почитател на тази идеология, ти сте нацист, в случай че я употребявате както в неговия случай, с цел да постигнете личните си политически цели - ти си нацист. " Ванче Михайлов беше неоспорим ползвател и почитател на нацистките хрумвания в този интервал ", сподели Пендаровски.

По мотив настояването на София българите да бъдат включени в Конституцията, Пендаровски отговори, че рядко се случва както държавното управление, по този начин и опозицията да одобряват това, само че остава въпросът за времето и каква е гаранцията, че едно бъдещо българско държавно управление няма да изиска още веднъж смяна на Конституцията и други политически условия. Затова, сподели той, един от методите за решаването му е може би Преспанската формула, което значи, че такава отстъпка би трябвало да се направи след влизането на Македония в Европейски Съюз.

Гостът, президентът на Латвия Егилс Левитс, от своя страна, даде да се разбере, че сходни въпроси нямат нищо общо с критериите за започване на договаряния на една страна с Европейски Съюз.

" Ако погледнете картата на Европейски Съюз, ще видите доста точки, където има разлики в историята, освен тук. Европейски Съюз обаче не е способен да ги взема решение, нито да разисква тези въпроси. Историческите разногласия би трябвало да бъдат оставени настрани, тъй като сегашният миг не е верният подтекст за него. Историческите разлики не би трябвало да са причина за оборване на потенциала на страната кандидатка да продължи по пътя си към Европейски Съюз. " Това е нашата позиция и мисля, че (това е и позицията) е на Европейски Съюз ", сподели Левитс.

" Латвия постоянно е подкрепяла Западните Балкани по стратегически, политически и стопански аргументи, а в този момент и от съображения за сигурност. Европейски Съюз е съюз от демокрации с единодушие и това има отражение върху обстановката със сигурността. Всяка страна кандидатка би трябвало да бъде оценена съгласно самостоятелния прогрес, а Северна Македония дава отговор на критериите и би трябвало да бъде оценена вярно за това. Латвия е мощен покровител на Северна Македония в Европейски Съюз. " Надявам се, че новата обстановка ще докара до по-голяма отвореност на Европейски Съюз във връзка с разширението, в допълнение към въпроса за доверието в политиката на Европейски Съюз заради дадените обещания ", сподели той, като в умозаключение сподели, че " Северна Македония принадлежи към Европейски Съюз ".

Припомняме, че Северна Македония е страна кандидатка от 2005 година и Европейската комисия предлага започването на договаряния за присъединение от 2009 година Европейски Съюз продължава да бъде най-големият търговски и капиталов сътрудник и най-големият източник на финансова помощ за Северна Македония.

След гласуването в комисията на Екологичен потенциал по външни работи отчетът ще бъде импортиран за гласоподаване в пленарна зала по време на пленарната сесия на 18 и 19 май.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР