Президентът на Република Китай Цай Ин-уен заяви, че правителството прекратява

...
Президентът на Република Китай Цай Ин-уен заяви, че правителството прекратява
Коментари Харесай

Доларовата дипломация на Китай лиши Тайван от още един съюзник

Президентът на Република Китай Цай Ин-уен съобщи, че държавното управление приключва формалните си връзки с Буркина Фасо и отхвърля да взе участие в „ доларова “ дипломатическа борба за дипломатически съдружници с Китай.

“Серийните репресивни дейности на Китай против Тайван в дипломатическата сфера са явен израз на безпокойствие и липса на убеденост от тяхна страна “, сподели Цай по време на конференция в президентството в столицата Тайпе.

„ Тази неустановеност произтича от скорошния осезателен прогрес в икономическите и обвързваните със сигурността връзки сред Тайван и други страни със сходни визии, измежду които Съединени американски щати “, добави още тя.

Според Цай, Китай дава обещание големи суми пари в опит да завоюва доста страни. Тези опити да се омаловажава сувернитетът на Тайван минават алената линия и няма да бъдат подминати без последици. Това държание не оказва помощ за възстановяване на връзките сред Тайван и Китай, нито влия добре на интернационалния имидж на Китай.

Цай акцентира също, че китайското репресивно отношение има доста форми и проявления. Те включват изпращане на изтребители в региона на Тайван, привличане на дипломатически съдружници, принуждаване на интернационалните корпорации да трансформират името, което употребяват, когато се отнася до Тайван и възпрепятстване на страната да взе участие в действия и срещи на Световната здравна организация и други интернационалните органи.

„ Но колкото по-лошо се отнасят, толкоз повече предизвикват международен яд и поддръжка за Тайван “, съобщи Цай, базирайки се на нараствания брой народи, подкрепящи кандидатурата на Република Китай за статут на наблюдаващ на 71-вата Световна здравна асамблея.

„ Подобно държание единствено ускорява нашата решителност да продължим да се ангажираме със света и да построяваме по-съществени партньорства в региона на стопанската система и сигурността с други народи “, добави тя.

Президентът на Тайван изрази признателност от името на страната към всички нейни сътрудници, които се ангажират с постигането на дълготрайни връзки с Тайван и даде дума, че няма да се пестят никакви старания за помагане на тайванските съдружници да се развиват във всички области.

В свое изказване Министерство на външните работи осъди дейностите на Китай, който направи всичко по силите си, с цел да притегли Буркина Фасо на своя страна, като по този метод лиши Тайван от мощен съдружник.

Правителството на страната разгласи, че след прекратяването на 24-годишните публични връзки с Буркина Фасо, ще приключи и всички стратегии за подкрепяне и ще стартира развой по отзоваване на дипломатически личен състав и техническите екипи от станата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР