Президентът на Португалия Марсело Ребелу наложи вето на закон, който

...
Президентът на Португалия Марсело Ребелу наложи вето на закон, който
Коментари Харесай

Португалският президент наложи вето на закон за по-лесна смяна на пола в документи

Президентът на Португалия Марсело Ребелу наложи несъгласие на закон, който би улеснил хората, искащи да сменят пола и името си в документи, съобщи Би Би Си.

Законът, утвърден предишния месец от Народното събрание, щеше да разреши на жителите да създадат законовата смяна при навършени 16 години, без да е нужен медицински документ. В момента хората, които желаят да създадат такава смяна, би трябвало да са навършили най-малко 18 години и да показват здравна оценка.

Президентът прикани депутатите да обмислят нуждата от медицински тест за тази, които нямат 18 години. Според оферти закон смяната на пола на хората на възраст сред 16 и 18 години ще би трябвало да бъде утвърдена от техните родители или настойници.

Какво следва

За да влезе в действие, законът би трябвало да бъде подписан от президента. Парламентът може или да внесе ремонти в закона в сходство с предложенията на президента, или да удостовери настоящето законодателство с утвърждението на безусловно болшинство на депутатите. В този случай президентът ще бъде длъжен да подпише закона.

Държавният глава настоя да се включи уговорка за предварителна здравна оценка за жителите, които са под 18 години. Според него, в случай че има опция даден човек да се подложи на интервенция за промяна на пола в бъдеще, то би било " рационално " да се потърси здравно мнение на по-ранен стадий.

Реакциите

Когато на 13 април законодателството бе признато със 190 гласа " за " в 230-местния парламент, депутатите го посрещнаха с аплодисменти. Активисти приветстваха " новаторския " закон и обявиха, че той зачита правото на самоопределяне.

Критиците обаче се оповестиха срещу разрешаването на измененията без медицински документ и намаляването на минималната възраст. Депутат от дясната партия CDS-PP съобщи: " (Тези, които са) на 16 години не могат да подписват брак, да пият алкохол или да карат, тъй че не би трябвало да могат да взимат и решения с толкоз дефинитивни и съществени последствия. "

По данни на Международната асоциация на лесбийки, гейове, бисексуални, транс- и интерсексуални хора единствено пет европейски страни имат модел, учреден на самоопределянето. Това са Малта, Норвегия, Дания, Ирландия и Белгия. Във Англия, хората, които желаят да сменят пола си, би трябвало да са на 18 година, а процесът може да отнеме до пет години и изисква оценка от страна на психиатър.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР