Президентът на Полша заяви в понеделник, че ще подпише законопроект,

...
Президентът на Полша заяви в понеделник, че ще подпише законопроект,
Коментари Харесай

В Полша ще разследват опозицията за действия, довели до "неправомерно руско влияние"

Президентът на Полша съобщи в понеделник, че ще подпише законопроект, който разрешава на комисия да проверява дали опозиционната партия " Гражданска платформа " (PO) е позволила страната да бъде непозволено повлияна от Русия и вследствие на това прекомерно подвластна енергийно от нея, когато беше на власт.

Либералната PO, управлявала от 2007 до 2015 година, отхвърля изказванията и споделя, че законът има за цел да унищожи поддръжката за нейния водач и някогашен министър председател Доналд Туск преди общите избори, предстоящи за октомври или ноември, разяснява " Ройтерс ".

Президентът Анджей Дуда сподели, че ще подпише законопроекта, тъй като счита, че " би трябвало да влезе в действие ", само че също по този начин сподели, че ще изиска от Конституционния арбитражен съд (съд) да прегледа рецензиите, че е противоконституционен.

Текстът планува основаването на проверяваща комисия, която може да показа първичен отчет през септември, т.е. тъкмо по време на предизборната акция. Опозиционери го нарекоха " Лекс Туск " (Законът " Туск " ).

" В една естествена демократична страна някой, който е президент, в никакъв случай не би подписал подобен сталински закон ", сподели депутатът от PO Марчин Кирвински пред частната телевизия TVN 24. Парламентарната комисия ще проверява интервала 2007 - 2022 година и ще има пълномощие да забрани на хора, за които е открито, че са работили под съветско въздействие, да имат позволение за достъп до конфиденциална и секретна информация или да работят на длъжности, на които биха отговаряли за обществени средства, в продължение на 10 години. На процедура това ги изолира от обществената администрация.
Водещата държавна петролно-газова и преработваща компания PKN Orlen съобщи предишния месец, че е прекратил контракта си с съветската " Татнефт ", откакто доставките бяха спрени през февруари, само че към момента употребява съветско гориво в чешките си рафинерии.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР