Президентът на Полша обяви, че ще подпише законопроект, разрешаващ създаването

...
Президентът на Полша обяви, че ще подпише законопроект, разрешаващ създаването
Коментари Харесай

Полският президент ще подпише законопроект за руското влияние въпреки опозиционни критики

Президентът на Полша разгласи, че ще подпише законопроект, разрешаващ основаването на група за следствие на съветското въздействие, макар рецензиите на опозицията, че това е против съперниците на държавното управление в година на избори, съобщи " Ройтерс ".

Управляващата националистическа партия " Право и правдивост " споделя, че демократичната опозиционна партия " Гражданска платформа " е разрешила Полша да стане рисково подвластна от съветските изкопаеми горива, когато е била на власт от 2007 до 2015 година, повдигайки въпроси дали членовете ѝ са били под въздействието на Москва.

" Гражданска платформа " отхвърля съмненията, заявявайки, че те целят елиминиране на водача ѝ и някогашен министър председател Доналд Туск от политическата сцена преди, планувани за октомври или ноември.

Опозиционери назовават законопроекта за основаване на комисията за следствие Lex Tusk, употребявайки латинския термин за " закон ".

Президентът Анджей Дуда сподели, че ще го подпише, само че ще изиска от Конституционния арбитражен съд да прегледа закона, откакто влезе в действие заради рецензии, че е противоконституционен.

" Подписвам акта, тъй като считам, че той би трябвало да влезе в действие, да стартира да действа ", сподели Дуда.

Комисията ще проверява интервала 2007-2022 година и ще има пълномощието да забрани на хора, за които е открито, че са работили под съветско въздействие, да имат позволение за достъп до класифицирана информация или да работят на длъжности, на които дават отговор за обществени средства в продължение на 10 години, което на процедура ги лишава от право да заемат обществени длъжности.

Членовете на комисията ще бъдат определени от Народното събрание, където " Право и правдивост " има нежно болшинство.

Законопроектът се сблъска със мощна опозиция от критици, които настояват, че всеки опит за изключване на опозиционни фигури от ръководството би навредил на демокрацията. Според тях също така той дава отговорност на обществен административен орган за функционалности, които би трябвало да бъдат непокътнати за съдилищата.

Депутатът от " Гражданска платформа " Марчин Кирвински осъди решението на Дуда да подпише законопроекта.

" В една естествена демократична страна някой, който е президент на тази страна, в никакъв случай не би подписал подобен закон в сталински жанр ", съобщи той пред частната телевизия TVN 24.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР