Президентът на Полша Анджей Дуда заплаши да блокира усилията на

...
Президентът на Полша Анджей Дуда заплаши да блокира усилията на
Коментари Харесай

Полският президент поиска промени в спорната съдебна реформа

Президентът на Полша Анджей Дуда заплаши да блокира напъните на държавното управление да реформира Върховния съд в конюнктура на паники, че плануваната промяна може да даде на ръководещите консерватори надзор над правосъдната власт, предадоха " Франс прес " и Българска телеграфна агенция.

По-рано Народното събрание гласоподава закон, който планува членовете на Националния съвет на магистратурата (Висшия правосъден съвет) към този момент да бъдат избирани от Народното събрание, където ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС) има болшинство. За да влезе в действие, законът би трябвало да бъде подписан от президента. Миналата седмица депутатите одобриха друга част от промяната, която приключва мандата на настоящия в този момент правосъден съвет и която им дава пълномощия да избират 15 от 25 негови членове.

Президентът, въпреки и непосредствен до ПиС, разкритикува промяната и съобщи, че няма да подпише закона, в случай че в него не бъде импортирано изменение, че членовете на Националния съвет на магистратурата би трябвало да се избират с квалифицирано болшинство от три пети от депутатите.

Подобен предел от три пети няма да разреши на ПиС сама да взема решение кой да е съставът на този съвет, който играе централна роля в полската правосъдна система и подсигурява независимостта й. Законът също по този начин ще изпрати в пенсия всички висши съдии, в случай че не бъдат утвърдени от назначен от депутатите кадрови орган.

" Това ще попречи Съветът да бъде зависещ на една единствена партия, на една единствена политическа група, нещо, което би било неприемливо, което би се възприело като политически диктат ", съобщи Дуда.


© Kacper Pempel, Reuters

Полският президент Анджей Дуда.

Съдебната промяна в Полша се подлага на критика от политическата съпротива и провокира безпокойствие у Съвета на Европа. Полската съпротива я дефинира като " оповестяване на държавен прелом ", а хиляди стачкуват против нея по улиците на Варшава и други градове.

На фона на напрежението измежду опозицията и стачкуващите Народното събрание, откакто гласоподава закона на първо четене, мина напряко към спор преди втория избор, само че ръководителят му ненадейно разгласи отмора до сряда сутринта. В пленарната зала във вторник след обяд беше и министър председателят Беата Шидло, която даде обещание, че " ПиС (...) ще докара промяната до дъно. "

По-късно в сряда се чака и Европейската комисия да разиска законопроектите, свързани със правосъдната система на Полша.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР