Президентът на Полша Анджей Дуда призова световната общественост да извлече

...
Президентът на Полша Анджей Дуда призова световната общественост да извлече
Коментари Харесай

Анджей Дуда: Империализмът се завръща в Европа

Президентът на Полша Анджей Дуда прикани международната общност да извлече поучения от Втората международна война пред лицето на завръщащите се империалистически трендове, съобщи Дойче веле. Призивът беше насочен в неделния ден във Варшава, при отбелязването на 80-ата годишнина от експлоадирането на Втората международна война.

" Дори в Европа следим връщане на империалистическите трендове - смяна на граници посредством приложимост на мощ, офанзиви против други страни, окупиране на територии ", уточни Дуда, като по-късно загатна експанзията на Русия против Грузия през 2008 година и против Украйна през 2014 година

Той акцентира, че би трябвало ясно да се покаже, че всяка военна експанзия ще срещне мощен и безапелационен отпор.

" Business as usual (следването на нормалния дневен ред - б. р.) и затварянето на очите не е рецепта за мир " - съобщи полският президент.

" Днес се трансформират граници, реализира се окупация, има пленници, военни провокации. Ние би трябвало да имаме решителност да не допуснем в никакъв случай повече да се повтори драмата на Втората международна война, която претърпя светът, тъй като тази отговорност стои пред нашите нации и пред народите на света - в никакъв случай повече да няма въоръжени експанзии. " - сподели още Анджей Дуда.

По думите му, в случай че преди Втората международна война западният свят интензивно и уверено се беше противопоставил на нападателните дейности на Хитлер, тогава аншлусът на Австрия, окупацията на Чехословакия, преследванията на евреите в Германия можеше в никакъв случай да не се случат.

Знаменателни думи произнесе и немският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който изиска амнистия от Полша на полски език за нападението на нацистите против страната.

" Прекланям глава пред полските жертви на тиранията в Германия. И апелирам за амнистия ", съобщи Щайнмайер.

Президентите на Полша и Германия откриха с минута безмълвие церемониите за годишнината от началото на най-кървавия спор в човешката история. Около 6 милиона полски жители са починали по време на Втората международна война.

Трагичните събития за полския народ стартират със секретния спомагателен протокол към германско-съветския Пакт за ненападение от август 1939 година, с който нацистка Германия и Съюз на съветските социалистически републики де факто си поделят Полша и други елементи на Източна Европа. Няколко дни след подписването му войските на Хитлер и на Сталин нахлуват в Полша. Подобно на нацистите, Съветският съюз стартира етническо пречистване в своята част от окупираната Полша. Стотици хиляди поляци, в това число доста евреи, са депортирани в Сибир и Казахстан, припомня Дойче веле.

В мемориалните събития за отбелязването на 80-годишнината от войната взеха присъединяване към 250 високопоставени посетители, измежду които близо 20 държавни водачи. Президентът на Русия Владимир Путин не беше поканен в полската столица. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп анулира визитата си в Полша поради урагана " Дориан ", който по думите му може да се окаже най-силният в историята. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР