Президентът на Полша Анджей Дуда подписа днес измененията в закона

...
Президентът на Полша Анджей Дуда подписа днес измененията в закона
Коментари Харесай

От днес Полша ще демонтира със закон паметниците на Червената армия

Президентът на Полша Анджей Дуда подписа през днешния ден промените в закона за възбраната на пропагандата на комунизма и други тоталитарни режими в названията на здания и обекти.

Измененията, гласувани в Сейма на 22 юни, плануват унищожаване на монументи от руската ера, над половината от които са мемориали в чест на Червената войска.

Според закона не подлежат на унищожаване монументи на гробища, а също и обекти, които не са изложени на обществен показ или се показват с научни цели и като творби на изкуството. Не подлежат на премахване и паметници, приети за архитектурни монументи.

Общинските управляващи в цяла Полша би трябвало да предадат описи с мемориалите " в памет на лица, организации, събития или дати, символизиращи комунизма или различен тоталитарен строй ", с цел да стартира демонтажът.

Експерти, представени от организация ТАСС, са пресметнали, че в Полша има към 500 обекта за ремонт, от които 250 са отдадени на Червената войска.

Решенията за това кой монумент дава отговор на законовите условия да бъде отстранен ще вземат Институтът за национална памет и министерството на културата и националното завещание.

Очаква се до година всички монументи, възхваляващи комунизма, да бъдат демонтирани.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР