Президентът на Полша Анджей Дуда откри днес във Варшава главната

...
Президентът на Полша Анджей Дуда откри днес във Варшава главната
Коментари Харесай

Световни лидери се събраха във Варшава по повод 80-годишнината от началото на Втората световна война

Президентът на Полша Анджей Дуда откри през днешния ден във Варшава основната гала във връзка 80-годишнината от нацистката инвазия в страната, поставила началото на Втората международна война.

Присъстват десетки представители на други страни, измежду които вицепрезидентът на Съединени американски щати Майк Пенс, канцлерът и президентът на Германия Ангела Меркел и Франк-Валтер Щайнмайер, както и българският президент Румен Радев.

Полски бойци изпяха химна на Полша и издигнаха националния байрак на площад „ Пилсудски “ – огромно пространство в центъра на града, съпоставено със земята от немските войски през войната. Сега на площада се намира Гробът на незнайния боец, против който се издига огромен християнски кръст.

Церемониите в столицата бяха предшествани от възпоменателни прояви в обитаемото място Велун и полуострова Вестерплате до Гданск – първите станали обект на нашествието, състояли се рано сутринта в точния час на офанзивата на 1 септември 1939 година

Дуда прикани събралите се международни водачи да не си затварят очите през днешния ден за империалистическите трендове и насилствените промени на границите. Той загатна за експанзиите против Грузия и Украйна, без да посочва Русия като агресора, означи Асошиейтед прес.

Руският президент Владимир Путин не е поканен на церемониите по случай годишнината.

„ В последно време в Европа си имаме работа със завръщане на империалистическите трендове, с опити да бъдат променяни граници със мощ, с експанзия против страни, присвояване на земя, пленяване на хора “, съобщи Дуда. Той добави, че „ затварянето на очите не е рецепта за опазване на мира. Всъщност това е елементарен метод за предоставяне на единодушие за още набези “.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер окачестви Втората международна война като „ немско закононарушение “, което страната му в никакъв случай няма да не помни. По думите му немското нахлуване против Варшава и Полша е „ мъчително завещание “. Той напомни, че съгласно нацисткия проект за Полша „ нейната просвета, градове, народ – всичко живо е трябвало да бъде унищожено “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР