Президентът на Полша Анджей Дуда наложи вето на законопроект, който

...
Президентът на Полша Анджей Дуда наложи вето на законопроект, който
Коментари Харесай

Президентът на Полша наложи вето на законопроекта за достъп до спешна контрацепция за всички над 15 години

Президентът на Полша Анджей Дуда наложи несъгласие на законопроект, който планува достъп до спешна контрацепция – така наречен „ утринно хапче “ – за всички над 15-годишна възраст без нужда от рецепта, оповестиха през днешния ден от президентската институция на страната, предава Полската агенция по печата (ПАП).

По време на предходното ръководство на страната бяха ограничени репродуктивните права на жените. През 2017 година достъпът до незабавна контрацепция беше стеснен с нуждата от издаване на рецепта за медикамента.

Управляваща коалиция, която е на власт от декември, даде обещание да облекчи тези ограничавания и одобри законопроект за обезпечаване на достъп без рецепта до утринното хапче за девойки и дами на възраст над 15 години.

Анджей Дуда връща законопроекта с претекста, че той нарушава конституционна уговорка за отбрана на детското здраве.

Канцеларията на президента изясни на своя уеб страница, че президентът, вслушвайки се в гласовете на родителите, не може да одобри законови ограничения, позволяващи достъпа на деца под 18-годишна възраст до фармацевтични артикули за контрацепция без медицински надзор и пропускане на ролята на родителите в това решение.

Дуда също по този начин съобщи, че е склонен на решения, предвиждащи същият законопроект да се ползва за дами над 18 години.

Правителството към този момент разгласи, че ще заобиколи президентското несъгласие, като позволи на фармацевтите да издават предписания за хапчето.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР