Президентът на ПЕС връчи награда за политическа смелост на репресирания

...
Президентът на ПЕС връчи награда за политическа смелост на репресирания
Коментари Харесай

Сергей Станишев в Стокхолм: Солидарността и интернационализмът са ДНК-то на левицата

Президентът на ПЕС връчи премия за политическа храброст на репресирания в Турция опозиционен водач Селахатин Демирташ. Това оповестиха от пресофиса на Сергей Станишев.

"Солидарност и интернационализъм – това е ДНК-то на левицата. Те са главната наша мощ в този момент. Всички се тормозят от растежа на крайния шовинизъм и на популизма, които експлоатират страховете на хората и възприятието на неустановеност. Но аргументите за тази неустановеност не могат да бъдат решени на национално равнище, даже да затворим границите. Каква може да бъде преградата пред екологичните произшествия и замърсяванията на въздуха и водата, пред растящите обществени неравенства, пред бежанските талази? Никоя страна не може да се оправи сама, трябват интернационалните политически отговори.

Нашата отговорност през днешния ден - да предложим работещи решения за страховете. "Да " на зеления преход, само че със обществена отбрана и буфери; интернационален политически отговор и регулация против избягването на налозите от корпорациите и софтуерните гиганти; обществена отбрана на работещите в интернет платформите и новите високотехнологични услуги. "

Това съобщи в речта си пред леви водачи от целия свят в Стокхолм Сергей Станишев. На срещата на Прогресивния алианс, в който членуват над 100 леви, социалистически и прогресивни партии от Швеция до ЮАР и от Бразилия до Филипините, президентът на ПЕС очерта отговорите на левицата на световните провокации. Форумът преизбра Станишев в Бюрото дружно с премиера на Швеция Щефан Льовен, премиера на Португалия Антони Коща, премиера на Испания Педро Санчес, водача на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Гарсия и други водачи на партии от фамилията.

Сергей Станишев: Резултатите на Българска социалистическа партия са разочароващи

Председателят на ПЕС Сергей Станишев връчи премия за политическа храброст (Political Courage Award) на опозиционния турски водач Селахатин Демирташ в Стокхолм. Демирташ, който е в пандиза в Турция към този момент 3 години поради опозиционните си възгледи към президента Ердоган, задочно получи интернационалното самопризнание по време на годишното съвещание на Прогресивния алианс в шведската столица.

Сергей Станишев, в наличието на премиера на Швеция – Стефан Льовен, премиера на Португалия – Антонио Коща, вицеканцлера на Германия – Олаф Шолц, министър председателите на Република Северна Македония Зоран Заев и на Палестина – Мохамед Щайех, първия зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и леви водачи от пет континента, връчи премията на брачната половинка на Селахатин Демирташ – Башак Демирташ.

Президентът на ПЕС застана отпред на интернационалната поддръжка зад водача на Демократичната партия на народите откакто турският опозиционер беше задържан през 2016 година През 2017 година Станишев дружно със социалисти от Европейския парламент и публицисти отиде персонално пред пандиза в Турция, с цел да стачкува против задържането на Демриташ.

В Стокхолм президентът на ПЕС организира и редица двустранни срещи, измежду които с ръководителя на лявата опозиционна партия във Филипините – сенатор Риса Хонтиверос, флагман на битката против 71-годишния националист и популист Родриго Дутерте, който властническо ръководи страната от 2016 година насам.

Станишев беседва и с част от присъстващите водачи от ПЕС – министър председателите на Швеция - Стефан Льовен и на Португалия - Антонио Коща. В двустранна среща с министър-председателя на Палестина Мохамед Щайех, водачът на евросоциалистите разиска задача на ПЕС в района за пускане на начинания за мирния развой. Станишев и Зоран Заев разясниха поредност от събития и начинания като знак за еднопосочната поддръжка на ПЕС за СДСМ - про-европейската партия в страната, на идните парламентарни избори в Северна Македония.

Станишев акцентира още един път ролята на зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс за битката с климатичните промени и на Никола Шмит - новият комисар на труда и общественото развиване, с който Европа ще има още един мощен глас в борбата за обществената правдивост.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР