Президентът на ПЕС Сергей Станишев заяви в ефира на БТВ,

...
Президентът на ПЕС Сергей Станишев заяви в ефира на БТВ,
Коментари Харесай

Станишев: С този председател БСП няма шансове да спечели парламентарните избори. Превръщаме се в средна по големина партия

Президентът на ПЕС Сергей Станишев съобщи в ефира на БТВ, че с Корнелия Нинова като водач, партията няма късмет да завоюва идващите парламентарни избори.

``
реклама

Той направи своя коментар на вчерашния пленум на Българска социалистическа партия в утринния блок. " То е ясно, че оставка на водача на партията се разисква на Конгреса най-много. Затова и след демонстративно подадената и също толкоз демонстративно оттеглената оставка след загубата на евроизборите трябваше да се събира Конгреса, което се оказа безпредметно поради оттеглената оставка. Но въпросът е различен - в това по какъв начин Българска социалистическа партия се готви за парламентарните избори. Защото главният въпрос, който зададоха хората с сериозно мислене е за какво през последните три години, когато ГЕРБ явно се срутват, разклащат се и има ерозия на доверието към тях, Българска социалистическа партия все пак не е припознавана за по-добрата опция. Аз доста почитам всяка една победа, тъй като знам какъв брой сложни са. Защото съм наясно какво съставляват механизмите на ГЕРБ за печелене на избори. Много българи също са наясно с това. Обаче изначално бяха сложени минималистични цели - да има с 30 % повече общински съветници, увеличение на кметовете. Реално като брой кметове, и тук цифрите са безусловни и са факт, е същият като през 2015 година Да, има триумфи на няколко места, които са впечатляващи и изстрадани, само че общият брой съветници е повишен единствено със 75 - от 930 на 1005. Не е правилно, че има растеж. Ние можем да си дадем всякаква оценка посредством гласоподаване на пленума. Въпросът е дали тя е съответна на оценката на обществото. Защото, действително видяно, в случай че съпоставим в този момент и не 2015-а, която е най-ниският резултат на Българска социалистическа партия на избори, а 2011-а, когато пък ГЕРБ бяха в доста по-добра кондиция, те бяха на върха с персонален рейтинг на Борисов 70 %. Тогава имаме 600 000 гласа, а в този момент имаме 432 000 гласа, и въпросът е в тази кондиция считаме ли, че механичното разминаване в това ГЕРБ да спадне последователно до равнището на Българска социалистическа партия и ние някакси да станем по машинален метод първа политическа мощ, няма да сработи ", сподели той

На вчерашния пленум първо е бил прочетен разбора на управлението на партията за изборпите, а по-късно и различен разбор, в който се показват пропуските и грешките. " Убеден съм, че тези хора стоят зад тези причини. Това беше опит да се провокира същинска полемика, сериозна, а не да замитаме нещата под килима. Защото по този начин се случи през 2017 година, когато не спечелихме парламентарните избори, по този начин се случи след европейските избори, когато стана една трагикомедия, едно зрелище без никаква съдържателна смяна в метода, по който си ръководи Българска социалистическа партия, или по който насочваме послания към обществото. Така се случи за жалост и през вчерашния ден. Защото, да, полемика имаше, само че методът е следният - кучетата си лаят, а керванът си върви. Но въпросът е накъде върви? ", разяснява президентът на Партията не европейските социалисти.

" Аз съм се подписал там. Това бееше по някакъв метод и реакция на несъответстващото държание на управлението в изборната нощ и коментара за това какво се е случило. Да кажеш, че Българска социалистическа партия се завръща в локалната власт... та ние в никакъв случай не сме напускали, Българска социалистическа партия постоянно е имало солидно наличие. Второ, тези резултати да ги отчитаме като огромна победа, ами тогава 2011 г. това е превъзходна победа ", съобщи той.

Запитан дали желае оставката на Корнелия Нинова, Станишев отговори: " След вчерашния пленум виждаме, че няма предпочитание за разговор. Големият проблем е в това, че Българска социалистическа партия в действителност, под лозунга за смяна, който постоянно е известен, се прави една замяна и на наличието, и на политиките. И през вчерашния ден това беше отречено за следващ път, доста по този начин под самоувереност. Само че не аз, а Корнелия Нинова е споделила: " Аз съм за консервативна левица ". Това е оксиморон, дървено желязо, няма такова нещо в природата. Или си реакционер, или си ляв. Левите постоянно са за смяна, за напредък. И също по този начин беше обявявано, не от мен, че тя желала национална левица, а аз съм бил притежател на глобалистката левица. Левицата изначално е интернационална. Още повече, че през днешния ден няма по какъв начин да се оградиш в националните граници и да решаваш проблемите, тъй като и проблемите с околната среда, и проблемите с гигантския капитал, който не заплаща данъци и източва държавния бюджет, и проблемите с миграцията, не могат да се решат в границите на една страна единствено. Ние към този момент влизаме в цикъл 4 години. Той по натурален метод ще повдигне въпроса с оставката - кой ще бъде идващият водач, кое ще бъде идващото управление на Националния съвет. Аз считам, че с този ръководител Българска социалистическа партия няма шансове да завоюва парламентарните избори. Защото имаше мощен старт 2016 година с президентските избори и от този момент... поредност от пропуснати шансове ".

" Аз съм печелил избори и съм губил избори. Аз съм единственият ръководител, който е спечелил избори и изкарал цялостен мандат за Българска социалистическа партия. И даже и през вчерашния ден споделих на някои, които се опитваха в една бурна полемика, които се връщаха към предишното - докога ще се извинявате с предишното? Става дума за бъдещето, политиката постоянно е диалог за бъдещето. Ние можем да приемем всевъзможни разбори на пленума, смятайки че проблем не съществува, само че проблем съществува и това е разбора на жителите. Аз правя оценка всеки глас, който сме извоювали. Какво направи управлението, с цел да повдигне интензивността на хората и да покаже друга национална политика и да подкрепи нашите кметове? Това беше локализирана акция от пехливански битки ". 

" Няма да показвам кой да я наследи. Това си е един развой, който би трябвало да узрее, би трябвало да има хора, които да покажат предпочитание. Няма незаменими хора. Трябва да има вътрешна полемика, да се сложат на масата хрумвания и разнообразни визии. Мая Манолова сподели един доста мощен резултат в София. За страдание малко не стигна до огромната смяна, тъй като тогава резултатите от изборите щяха да са разнообразни. Всъщост това демонстрира, че моделът, по който Българска социалистическа партия може да печели избори, е друг от този, който сега се постанова. Трябва диалог с доста по-широки кръгове, а не опити, не изключително сполучливи, да се играе на непознат терен. Да се имитира ГЕРБ в едни връзки, тъй като имаше една оценка неотдавна от сериозен аналитик, че Българска социалистическа партия губи тази своя естесвена интелигенстност, която хората чакат от нас. И стартира да се държи, наподобявайки ГЕРБ, силовашки. И второ да се играе на терена на националистите и консерваторите. Което непознат терен. Той затваря пътя на Българска социалистическа партия към центъра. Това е главният проблем на линията, която се следва от управлението. За мен най-тревожното е това, което споделиха някои социолози, че Българска социалистическа партия се трансформира в междинна по величина партия. 130-годищна партия, която постоянно се е борила за първите места, сякаш се помирява да бъде една от междинните партии и в действителност пътят към ръководството не е с огромна смяна, която да покаже друга опция от ГЕРБ, а да се дочака ГЕРБ да спаднат под нас, а ние да създадем някаква коалиция съединена и да се доберем до властта ", сподели той.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР