Президентът на ПЕС се включи в най-големия фестивал на българите

...
Президентът на ПЕС се включи в най-големия фестивал на българите
Коментари Харесай

Станишев: България трябва да бъде подредена така, че хората да могат да се реализират у дома, а не да бягат навън

Президентът на ПЕС се включи в най-големия фестивал на българите в Лондон

Най-голямата задача е да се работи по този начин, че България да бъде подредена като общество, институции и страна, с цел да може всеки да се осъществя вкъщи си, а не да търси благоприятни условия на открито. Това съобщи президентът на ПЕС Сергей Станишев пред сънародниците ни в Лондон. Той се включи в най-големия фестивал на българската общественост в Обединеното кралство в Енфийлд, Северен Лондон. Тази година се провежда взаимно с фестивала на Източноевропейската просвета.

Станишев изиска по-силен държавен ангажимент и финансова помощ и за съботно-неделните български учебни заведения в чужбина. Половината от децата тук приказват български, само че мъчно пишат, а би трябвало да запазят българския дух, съобщи той.

И описа, че по време на диалозите си с хората на фестивала всички са му споделили едно и също: Направете по този начин, че да можем в България да си намерим работа, да имаме положително възнаграждение и да останем в Родината си.

Дългосрочната цел на страната ни би трябвало да бъде всеки човек в България да може да се осъществя с гения и знанията си в нашата Родина, да способства за развиването на страната ни. Всеки си тежи там, където са корените му, добави Станишев. Затова задачата на левицата в Европа и в България била да се трансформират икономическата политика и институциите, с цел да се отворят доста повече благоприятни условия. Това е огромната задача за Българска социалистическа партия, тъй като ние пазиме елементарния човек - да има благоприятни условия за работа и бизнес. Най-големият капитал на една страна са хората, тогава има пазар, има и развиване на стопанската система, добави той.

Другият проблем бил, че няма дейна политика за българите в чужбина. Когато знаем, че сред 1,5 и 2 милиона българи живеят в чужбина, голяма част от тях в Европейски Съюз, би трябвало по-активна политика на страната. В отворения свят никого не можеш да задържиш принудително, изключително, когато действителността предлага бедност, а не приходи, разяснява Станишев.

Българските посолства би трябвало да бъдат подсилени, съобщи още той. Проблемите на българите във Англия, които са по публични данни 280 хиляди, а несъмнено и доста повече, не могат да бъдат посрещнати от посолството ни сега, изключително в този момент, когато идва Брекзит, изясни Нишан Джингозян, главен уредник на фестивала от българска страна и ръководител на Български център за обществена интеграция и просвета.

Българите във Англия имат потребност от институционална поддръжка - по какъв начин да си попълнят новите документи, по какъв начин да не бъдат принудени да изоставен, добави той. Ние не сме емигранти, а мобилни жители на Европа, сподели още Джингозян. Той описа, че българският културен дом в Лондон е в мазата на посолството, а домът на Българската православна черква бил гаражът към него.

В рамките на фестивала Сергей Станишев беседва с кметицата на Енфийлд Сарай Каракас, с Кхалид Махмуд, народен представител от Лейбъристката партия и министър в сянка на външните работи и Британската общественост, както и с кандидатките за евродепутати на лейбъристите Лаура Паркър и Джоан Райън.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР