Президентът на Перу Педро Кастильо оцеля при втори опит за

...
Президентът на Перу Педро Кастильо оцеля при втори опит за
Коментари Харесай

Президентът на Перу оцеля при втори опит за импийчмънт за осем месеца

Президентът на Перу Педро Кастильо оцеля при втори опит за импийчмънт, откакто депутатите от опозицията не съумяха да съберат задоволително гласове нощес, с цел да го отстранят от поста осем месеца след встъпването му служба, съобщи Асошиейтед прес.

Левичарят Кастильо, дилетант в политиката, изненадал страната с успеха си над политическия хайлайф, дефинира като спекулации обвиняванията в корупция, на които се основава настояването за импийчмънт, и посочи, че нито едно от тях не може да бъде аргументирано.

За отстраняването му от поста бяха нужни гласовете на най-малко 87 от 130-те депутати в еднокамарния парламент. " За " гласоподаваха 55, " срещу " - 54 депутати, а 19 се въздържаха.

" Приветствам това, че здравият разсъдък, отговорността и демокрацията надвиха “, написа Кастильо в Туитър след гласуването в Конгреса. Той прикани всички да отгърнат нова страница и да работят дружно за справяне с огромните провокации, пред които е изправена страната.

Законодателите, които желаят да отстранят Кастильо, акцентираха, че той е обект на три предварителни следствия за допустима корупция, които съгласно перуанското законодателство не могат да продължат, до момента в който той не освободи поста.

Парламентаристите упрекнаха Кастильо и в " трайна морална некадърност " – термин от перуанското конституционно законодателство, който съгласно специалисти не е обективно дефиниран, само че е употребен от Конгреса шест пъти от 2017 година насам в опит за премахване от власт на президенти.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР