Президентът на Перу Дина Болуарте заяви, че не смята за

...
Президентът на Перу Дина Болуарте заяви, че не смята за
Коментари Харесай

Президентът на Перу няма да подава оставка

Президентът на Перу Дина Болуарте съобщи, че не счита за належащо да се отдръпва от поста и прикани Конгреса (парламента на страната) да утвърди предварителни избори, заключи АП.

Според нея оставката ѝ " няма да реши казуса ". Тя съобщи, че е направила всичко по силите си, в това число е изпратила законопроект до Конгреса за изборите.
 5000 туристи блокирани в Перу поради митингите
5000 туристи блокирани в Перу поради митингите

Транспортът е неподвижен от демонстрациите

" Настоявам да се преразгледа опцията за осъществяване на гласоподаване в пленарна зала на препоръчаните текстове ", сподели тя.

На 16 декември Конгресът не утвърди препоръчаната конституционна промяна за отсрочване на изборите за 2023 година

Кризата в Перу избухна по-рано през декември , когато някогашният президент Педро Кастийо разгласи разпускането на Конгреса и оповестяването на изключително състояние в страната, откакто депутатите повдигнаха въпроса за опцията за трето премахване на президента от власт по отношение на корупция.

Въпреки подхванатите от президента ограничения, депутатите въпреки всичко се събраха и подложиха Кастийо на импийчмънт . Скоро той бе арестуван и бе  отведен в ареста , а против него беше стартирано наказателно следствие.
 Извънредно състояние в Перу
Извънредно състояние в Перу

Протестите не престават

След тези събития в няколко елементи на страната избухнаха протести . Латиноамериканските медии означават, че Болуарте наподобява не е съумял до момента да стабилизира политическата обстановка в страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР