Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев отбеляза, че

...
Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев отбеляза, че
Коментари Харесай

Станишев: Ние си свършихме работата, а управляващите се цупят

Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев означи, че Българска социалистическа партия е дала своя сериозен принос за председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Станишев не остана безгласен след днешната конференция на ГЕРБ и "захапа " ръководещите с няколко съответни въпроса във Фейсбук.

Доволен съм, че признатата през вчерашния ден на Kонгреса на Българска социалистическа партия Политическа визия за бъдещето на Европейски Съюз ​откри същностната полемика за председателството и за мястото на България в изменяща се Европа.​

Всички желаеме председателството на България да е сполучливо. Но това ​не ​ става ​с​ ​троснат звук и ​ заявления. ​Затова в​чера Българска социалистическа партия даде своя сериозен принос - с визия и съответни оферти.

Има няколко основни въпроса, по които би трябвало да чуем мнението на държавното управление и да изработим национално единодушие:

1. Какви са вижданията на кабинета за 5-те сюжета от Бялата книга на Жан-Клод Юнкер, кой от сюжетите е най-хубав за България и за Европейски Съюз, и по какъв начин търсим нашите сътрудници измежду другите държави-членки, с цел да го реализираме? Най-разгорещената част на полемиката следва, а доста от страните не са изоставили концепцията за Европа на няколко скорости. Затова Българска социалистическа партия през вчерашния ден ясно съобщи: желаеме България в ядрото, а не в периферията на Европейски Съюз.

Това може да стане с влизането на страната ни в Шенген и в Еврозоната, както и с равноправното ни присъединяване в политиките по сигурност и защита. Ако и ГЕРБ желаят това, дано забележим координирани дейности по присъединението на страната ни в Шенгенското пространство и приемането на Пътна карта за Еврозоната. И да, това не са цели на председателството, само че са най-важните в сегашния дневен ред на страната ни.

Ако в този момент пропуснем този прозорец от благоприятни условия, след това доста дълго ще го чакаме да се отвори още веднъж. А до тогава ще седим в периферията.

2. ПЕС и Българска социалистическа партия изрично се афишират за Социална Европа. Предстои съвещание на Европейския съвет в Гьотеборг идващия месец, отдадено особено на обществената политика. То беше инициирано от нас, европейските социалисти, и ще бъде домакинствано от Стефан Льовен, който е от нашето политическо семейство. Очаква се приемането на специфична декларация, която да сложи Европейския обществен дирек в центъра на европейската политика и бюджет за идващите години.

На срещата ни предходната седмица Стефан категорично акцентира, че позицията на българското председателство ще е решаваща за отстояването на обществената политика в бъдещето на Съюза.

Готови ли са ръководещите да поемат този ангажимент, с цел да върнем Европа на жителите и да се борим дружно за почтено възнаграждение и обществена отбрана във всички браншове? Европейските жители от дълго време чакат това от институциите на Европейски Съюз и в случай че българското държавно управление го сложи като приоритет в председателството, ще получи поддръжката освен на Българска социалистическа партия, само че и на ПЕС, и на всички леви партии и министър председатели. Нещо повече, на всички европейци!

3. По време на нашето председателство ще стартира разискването на Многогодишната финансова рамка - бюджетът на Европейски Съюз за идващите 7 години. Заради новите провокации пред Съюза и излизането на Англия, десницата в Европа предлага орязване на кохезионната и на селскостопанската политика с до 30%, както и смяна в правилото на финансиране - от безплатно към планово.

Досега България е бенефициент от еврофондовете и не е загадка, че повече от 70% от обществените вложения са с европейски средства. Интересът на България е явен: опазване на размера и на правилата на финансиране на кохезионната и на общата селскостопанска политика. И запълване на "дупките " в бюджета със лични доходи за Европейски Съюз, като да вземем за пример налога върху финансовите транзакции. Ако ГЕРБ отстои изрично и твърдо националния интерес на страната в тази полемика, те изрично ще получат поддръжката на всички политически сили и на жителите на България.

А това е ползата и на целия Европейски Съюз, с цел да има взаимност и доближаване, а не растящи неравенства. Такава ​е ​позицията на социалистите. И българското държавно управление ще получи поддръжка и от групата ни в Екологичен потенциал,​ и от министър председателите ни в Съвета, в случай че застане изрично зад това предложение.

4. Даването на европейска вероятност за всички страни от Западните Балкани е различен значим приоритет. Никой не трябва да остане зад борда. Но това няма да стане със фотоси. А със сериозна работа по приемането на Софийска декларация, сходна на Солунската през 2003 година. Освен политическата дипломация, тук би трябвало да включим и икономическата. Защото единствено през повишението на стандарта на живот и растежа на стопанската система може да мине по-бързото присъединение на тези страни. А България има и политически, и стопански интерес това да стане допустимо най-бързо.

Това е огромната картина и не трябва да я "скриваме " зад досиета и поправки. Битката за Нова Европа ще се води всекидневно и ще стартира тъкмо по време на председателството на България.

Нека не пропущаме шанса да се борим за мощен и обединен Европейски Съюз, единен към своите правила: взаимност, правдивост и благоприятни условия за всеки. Това е основата и на националното единодушие.

Ако ГЕРБ желае поддръжката на Българска социалистическа партия, дано създадем логичен, а не сценичен, спор в Народното събрание. Тогава и българското държавно управление ще е мощно - с мандат от Народното събрание и от цялата нация да отстоява ползите на българските, и на европейските жители.

Ние свършихме нашата работа - предложихме визия и съответни стъпки. А ръководещите вместо да се цупят афектирано, дано влязат в дебата.

Но свястно. Не с "фейк " причини.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР