Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев изпрати

...
Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев изпрати
Коментари Харесай

Станишев писа на Борисов за обществена кампания за борба с насилието

Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което го приканва за социална акция против насилието над дами и домашното принуждение. В него се споделя още, че е неуместно и не дава отговор на европейските стандарти " страната да абдикира от отговорностите си, а грижата за битката с насилието да се свежда до 200 000 лева ".

" Ако продължим да си затваряме очите за същинските мащаби на казуса, ще затънем още повече в порочния кръг на насилието, което ражда повече принуждение. Насилие в фамилията. Насилие в детските градини. Насилие в учебно заведение. Насилие над лекари. Насилие по улиците. Насилие поради самото принуждение, принуждение за наслаждение ", написа Станишев на Борисов.

В писмото да не се загатва Истанбулската спогодба, която стана мотив за разкол, както в ръководещата коалиция, по този начин и сред Станишев и Българска социалистическа партия. Но се показва, че е неприемливо в XXI век, в европейска България да се води спор " за " и " срещу " съществени човешки права. " Това не е верният спор. Едва ли такова общество се стремим да завещаем на децата си и облика, който желаеме да имаме пред света. Смятам, че точно по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз би трябвало да демонстрираме воля за отстояването на общочовешките полезности ", написа Станишев.

Според него е дребна утехата за жертвите от обстоятелството, че всички политически партии се оповестиха против насилието над дами, само че това носи дребна разтуха за жертвите. " Преобладава мнението, че съществуващата правна уредба е задоволителна като противопоставяне на казуса, само че шокиращата черна статистика приказва друго – най-малко 5 убийства единствено от началото на тази година. Вместо да хвърли светлина върху казуса и да активизира публичен запас за оправянето с него, смененият спор у нас окуражава насилниците и усилва възприятието им за безотговорност. А въпреки това – обезкуражава жертвите и ускорява възприятие им за беззащитност, за липса на поддръжка както от страна на институциите, по този начин и от обществото ", написа водачът на ПЕС до българския министър председател.

В писмото си Станишев приканва " освен за готовност и ангажираност на институциите за разрешаване на съществуващите проблеми, само че и за цялостна социална акция против насилието над дами и домашното принуждение, която да покаже ясно, че насилието няма място в българското семейство, в българското общество. Според него тази акция би трябвало да покаже на жертвите, че не са сами и могат да разчитат на съпричастност и поддръжка от страна на институциите.

" Законовите ограничения за гонене на причинителите не реализират най-важната цел – предварителна защита и премахване на казуса. Това се реализира единствено посредством смяна на публичната настройка към изрично наказание на сходни прояви. Затова са нужни обединените старания на всички институции и политически партии и водачи – това изисква едно отговорно държавническо държание. Отговорност на страната, партиите и институциите е да дадат началото на такова изпитание. Иначе бездействието ще ги трансформира в съучастници ", написа Станишев до Борисов.

В писмото се показва, че бездействието на страната не може да продължава и са нужни незабавни ограничения за обезпечаване на плануваното финансиране по Националната стратегия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение и незабавното пускане на конкурсните процедури от Министерството на правораздаването. По тази стратегия Министерският съвет отпуска на Министерството на правораздаването по 500 000 лева годишно, с които се финансират на планов принцип консултативните центрове за жертви на принуждение в страната, националната гореща телефонна линия за поддръжка и ориентиране на хора, потърпевши от принуждение. За тази година обаче процедури не са извършени.

Станишев споделя още, че представители на неправителствените организации са алармирали, че единствено към 200 000 лева от тези пари отиват по предопределение. Днес се очаквало и да спре да работи пез нощта и горещата телефонна линия.

" Общото усещане е, че страната е абдикирала и не води битка с насилието над дами и деца и домашното принуждение. В момента неправителствените организации са единствените, които поддържат консултативните центрове за поддръжка на претърпели принуждение, денонощна гореща телефонна линия, обезпечават психическа и правна помощ. Самите те обаче, изключително в подтекста на изкривения обществен спор, са изправени пред големи провокации – от неналичието на финансиране до враждебната обществена среда, в която са принудени да правят работата си. Четирима души са напуснали една от организациите, с която разговарях, единствено за последния месец, точно затова. Истината е, че институциите не правят даже отговорностите, вменени им по закон. Блокират се работещи решения, а казусът се задълбочава ", написа Станишев и приканва държавното управление към незабавни ограничения за отпущането на плануваните средства.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Истанбулската спогодба (34)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР