Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев изпрати

Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев изпрати ...

Станишев писа на Борисов за обществена кампания за борба с насилието.Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което го призовава за обществена кампания срещу насилието над жени и домашното насилие. В него се казва още, че е абсурдно и не отговаря на европейските стандарти "държавата да абдикира от задълженията си, а грижата за борбата с насилието да се свежда до 200 000 лв".

"Ако продължим да си затваряме очите за истинските мащаби на проблема, ще затънем още повече в порочния кръг на насилието, което ражда повече насилие. Насилие в семейството. Насилие в детските градини. Насилие в училище. Насилие над лекари. Насилие по улиците. Насилие заради самото насилие, насилие за удоволствие", пише Станишев на Борисов.

В писмото да не се споменава Истанбулската конвенция, която стана повод за раздор, както в управляващата коалиция, така и между Станишев и БСП. Но се посочва, че е недопустимо в XXI век, в европейска България да се води дебат "за" и "против" основни човешки права. "Това не е правилният дебат. Едва ли такова общество се стремим да завещаем на децата си и образа, който искаме да имаме пред света. Смятам, че именно по време на българското председателство на Съвета на ЕС трябва да демонстрираме воля за отстояването на общочовешките ценности", пише Станишев.

Според него е малка утехата за жертвите от факта, че всички политически партии се обявиха срещу насилието над жени, но това носи малка утеха за жертвите. "Преобладава мнението, че съществуващата правна уредба е достатъчна като противодействие на проблема, но шокиращата черна статистика говори друго – поне 5 убийства само от началото на тази година. Вместо да хвърли светлина върху проблема и да мобилизира обществен ресурс за справянето с него, подмененият дебат у нас окуражава насилниците и усилва чувството им за безнаказаност. А от друга страна – обезкуражава жертвите и засилва чувство им за безпомощност, за липса на подкрепа както от страна на институциите, така и от обществото", пише лидерът на ПЕС до българския премиер.

В писмото си Станишев призовава "не само за мобилизация и ангажираност на институциите за разрешаване на съществуващите проблеми, но и за цялостна обществена кампания срещу насилието над жени и домашното насилие, която да покаже ясно, че насилието няма място в българското семейство, в българското общество. Според него тази кампания трябва да покаже на жертвите, че не са сами и могат да разчитат на съпричастност и подкрепа от страна на институциите.

"Законовите мерки за преследване на извършителите не постигат най-важната цел – превенция и изкореняване на проблема. Това се постига само чрез промяна на обществената нагласа към категорично осъждане на подобни прояви. Затова са необходими обединените усилия на всички институции и политически партии и лидери – това изисква едно отговорно държавническо поведение. Отговорност на държавата, партиите и институциите е да дадат началото на такова усилие. Иначе бездействието ще ги превърне в съучастници", пише Станишев до Борисов.

В писмото се посочва, чебездействието на държавата не може да продължава и са необходими спешни мерки за осигуряване на предвиденото финансиране по Националната програма за превенция и защита от домашно насилие и незабавното стартиране на конкурсните процедури от Министерството на правосъдието. По тази програма Министерският съвет отпуска на Министерството на правосъдието по 500 000 лв. годишно, с които се финансират на проектен принцип консултативните центрове за жертви на насилие в страната, националната гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие. За тази година обаче процедури не са проведени.

Станишев казва още, че представители на неправителствените организации са алармирали, че само около 200 000 лв. от тези пари отиват по предназначение. Днес се очаквало и да спре да работи пез нощта и горещата телефонна линия.

"Общото впечатление е, че държавата е абдикирала и не води борба с насилието над жени и деца и домашното насилие. В момента неправителствените организации са единствените, които поддържат консултативните центрове за подкрепа на преживели насилие, денонощна гореща телефонна линия, осигуряват психологическа и правна помощ. Самите те обаче, особено в контекста на изкривения публичен дебат, са изправени пред огромни предизвикателства – от липсата на финансиране до враждебната публична среда, в която са принудени да вършат работата си. Четирима души са напуснали една от организациите, с която разговарях, само за последния месец, именно по тази причина. Истината е, че институциите не вършат дори задълженията, вменени им по закон. Блокират се работещи решения, а проблемът се задълбочава", пише Станишев и призовава правителството към спешни мерки за отпускането на предвидените средства.

Всичко, което трябва да знаете за:Истанбулската конвенция (34)

Източник: dnevnik.bg