Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и евродепутат Сергей

...
Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и евродепутат Сергей
Коментари Харесай

Сергей Станишев пусна стенограмата: БСП да иска национална кръгла маса

Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и евродепутат Сергей Станишев разгласява на страницата си във фейсбук стенограмата на изявлението си пред пленума на Българска социалистическа партия предходната събота. Той декларира, че прави това, с цел да се постави завършек на спекулациите и подправените вести.
Преди няколко дни Станишев отхвърли изказванието на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, че на последния партиен пленум е предложил да вършат кръгла маса с ГЕРБ. Българска социалистическа партия би трябвало да влезе във властта, само че през парадния вход, а не като патерица на някоя друга партия, съобщи Нинова в изявление по bTV на 15 юни.

Ден по-късно, в изявление по Българска национална телевизия, Станишев отхвърли: " Това не е правилно и го споделям изрично. Нещо повече, аз ще се погрижа, като член на Националния съвет, да желая стенограмата и ще я направя обществена, с цел да е ясно какви са моите причини ". Тогава той разясни, че е " нужна национална полемика, не с ГЕРБ, само че с всички, които имат отношение - браншови, синдикални организации, политически партии - и от ръководещите, и от опозицията, на институциите ".

Днес, 20 юни, Станишев написа във фейсбук, че в изявлението си на пленума ясно се е стимулирал за какво предлага " Българска социалистическа партия да е водач в процеса по разписването на Националния проект за възобновяване, посредством който ще бъдат вложени 12 милиарда евро в България ". " Ако желаеме страната ни да има цели, парите да се харчат транспарантно и да доближат до всички, Българска социалистическа партия би трябвало да инициира кръгла маса и да предложи толкоз положителни оферти, че ръководещите да са принудени да ги одобряват ", отбелязва президентът на ПЕС.

Поместваме изявлението на Сергей Станишев на пленума, както самият той го показва във фейсбук:

" Искам и аз да се изкажа в поддръжка на предлагането на Кристиан с лека трансформация.

Първо, несъмнено че препоръките би трябвало да приготвят предложенията на Българска социалистическа партия за народен проект за възобновяване. В момента се чака при започване на юли Европейския съвет най-накрая, тъй като идната седмица няма да се договорят министър председателите, само че юли немското председателство ще одобрят проект за 750 милиарда евро. От тях за България ще се поставят 12 милиарда, почти. Но, ние няма да получим тези пари без народен проект за възобновяване.

Ние би трябвало да възложим на препоръките навреме да приготвят приноса на Българска социалистическа партия, визията на Българска социалистическа партия какво би трябвало да бъде националният проект за възобновяване, който да включи и ограничения с държавния бюджет, със лични ресурси; и ограниченията, които предстоят на европейско равнище. И с това да желаеме национална кръгла маса, аз го приказвам от един месец и повече, че този проект не може да бъде просто проект на държавното управление. Защото то ще се събере на едно съвещание, ще утвърди някакви официални критерии; той би трябвало да бъде въз основата на сериозен анализ; той би трябвало да бъде въз основата на съвещания с браншови и синдикални, работодателски организации, с оферти и на опозицията, тъй като той ще се извършва от идващото държавно управление.

По този метод можем да изглеждаме малко по-смислени. Но ние сме в тази обстановка за какво? Защото не ни се предложи нищо свястно, извинявайте. Не ни се предложи нищо свястно, което действително да се утвърди. Аз също по този начин поддържам предлагането в границите на този парламентарен сезон, парламентарната група да внесе избор на съмнение. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР