Президентът на ПанЕвропа България Гергана Паси връчи Награда 2019 за

...
Президентът на ПанЕвропа България Гергана Паси връчи Награда 2019 за
Коментари Харесай

Президентът Петър Стоянов получи годишната награда за европейски принос

Президентът на ПанЕвропа България Гергана Паси връчи Награда 2019 за европейски принос " Проф. Иван Шишманов " на Петър Стоянов, президент на България 1997-2002 година, за историческия му принос към интеграцията на България в обединена и мирна Европа, заяви Българска телеграфна агенция.

Наградата е присъдена единомислещо от жури в състав: проф. Андрей Пантев; Бойко Василев, журналист; арх. Бойко Кадинов; дипломат Бисерка Бенишева, шеф " Европейски въпроси ", ПанЕвропа България; проф. доктор Ингрид Шикова; Максим Минчев, общоприет шеф на БТА; предприемачът Пламен Русев; Росен Плевнелиев, президент на България (2012 - 2017); проф. Румяна Конева, шеф, Български културен институт " Дом Витгенщайн ". Съорганизатори на събитието са Дипломатическият институт, фондацията " Конрад Аденауер " и Аурубис.

Сред гостите на церемонията довечера в столичната изложба " Оборище 5 " бяха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, Гюнтер Ферхойген, еврокомисар по разширението (1999-2004) и заместник-председател на Европейската комисия (2004-2010), Джефри ван Орден, докладчик за България (1999-2006), Торстен Гайслер, началник на фондацията " Конрад Аденауер " в България.

Продължавам да имам вяра непоколебимо в единството на Европа и в концепцията, че обединяването на Европа е може би най-важният факт в нейната история, съобщи Петър Стоянов, откакто получи оценката. Противно на мнението, че Европа е и постоянно е била континент на спокойно общуване на народи и разнообразни групи хора, историята безусловно опровергава това - няма различен континент, който да е бил сцена на толкоз доста несъгласия и спорове, означи той. Стоянов съпостави построяването на единна Европа с това да посадиш дърво - би трябвало да се грижиш за него, да го поливаш, да изчакаш да минат разнообразни сезони, до момента в който започнеш да береш неговите плодове. Основният дирек, на който се гради Европа, е, че плурализмът е законен, не е притеснително разноговоренето и несъгласията - правилата на европейската цивилизация са плурализъм и критическо мислене. Но когато става въпрос за върховенството на закона, ефикасна администрация, базови човешки права, за демократични избори, за права на медиите, за битка с корупцията, там Европа би трябвало да универсализира своите правила, счита Стоянов. Според него няма учредения за скептицизъм.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева означи, че от дистанцията на времето може би през днешния ден наподобява извънредно елементарно да се вземе решение България да подаде молба за участие в НАТО и да съобщи предпочитание за участие в Европейски Съюз, само че преди 20 години напълно не е било по този начин.

В доста огромна интернационална и районна неустойчивост, в миг, в който България се е сблъсквала с изключителни компликации, единствено политици с визия, героизъм и персонална храброст можеха да вземат това решение, уточни Захариева и добави, че президентът Петър Стоянов е един от тези политици. Тя напомни, че служебният кабинет, назначен от него, подава молбата за участие в НАТО, което отваря и пътя на България за участие в Европейски Съюз. Захариева му благодари, че през всичките години продължава да бъде мощен глас и бранител на България и българските ползи.

Гюнтер Ферхойген съобщи, че би трябвало да сме горди с това, което сме създали. Той добави още, че бъдещето на Европа зависи от способността да действаме дружно и да обединим силите си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР