Президентът на палестинските власти Абас уволни губернаторите на окупирания Западен бряг

...
Президентът на палестинските власти (ПА) Махмуд Абас уволни повечето от
Коментари Харесай

Президентът на палестинските власти (ПА) Махмуд Абас уволни повечето от губернаторите на окупирания Западен бряг, отговаряйки на дългогодишните искания за политическо разтърсване на фона на нарастващо разочарование .

Абас издаде в четвъртък указ за освобождаване на губернаторите на осем провинции под палестинска администрация в окупираната територия. Сътресението включваше северните градове Наблус, Дженин и Тулкарем, фокусът на неотдавнашния скок на палестинската въоръжена съпротива, която подкопа ръководството на ПА. Управителите на Калкилия, Тулкарем, Витлеем, Хеврон, Тубас и Йерихон също бяха отстранени.

Указът на Абас също уволни четирима губернатори в обсадената Ивица Газа, чиято роля остава символична след превземането на анклава от Хамас през 2007 г.

Само три области – включително Рамала, седалището на международно признатата ПА – запазиха своите управители. Кабинетът на президента каза, че той ще сформира комисия, която да предложи заместници.

Някои от уволнените губернатори казаха, че са научили за уволнението си от местните медии.

„Не бях информиран преди това за предложението за пенсиониране и научих за решението от медиите“, каза Акрам Раджуб, предишният губернатор на Дженин, пред Quds News Network.

Други, като бившия губернатор на Йерихон Джихад Абу ал-Асал, казаха, че въпреки че той и колегите му очакваха основен ремонт от години предвид нарастващите искания за промяна, указът от четвъртък все пак ги изненада.

„Никой не говори с нас“, каза той. „Не знаем какви са причините и бяхме изненадани да научим за това от медиите.“

И все пак никой не изрази несъгласие с решението на президента, като ал-Асал каза: „Дори и да не разбираме всички причини за това, ние ще се съобразим.“


„Ще отнеме много повече“

Въпреки че е малко вероятно решението да има незабавно въздействие на място, експертите казаха, че то е сигнал за признаването на Абас за задълбочаващата се непопулярност на ПА и желанието му да покаже, че се вслушва в призивите за промяна.

„Това дава на властта ново лице, което е важно, особено тъй като губернаторите отговарят за всички въпроси, свързани със сигурността“, каза политическият анализатор Джехад Харб. „Но това наистина няма да промени нищо. [Абас] се опитва да възстанови известно обществено доверие, но това ще отнеме много повече.”

Ходът идва в момент, когато светската националистическа партия Фатах, която управлява ПА, се бори с нарастващи кризи – вътрешни и други.

Крайнодясното правителство на израелския премиер Бенямин Нетаняху наложи многобройни санкции на ПА, разшири селищата в палестинските земи и наблюдава израелските военни нападения в окупираните градове на Западния бряг, които според палестински служители отслабват техния контрол.

Влиятелни министри в правителството на Нетаняху открито призоваха за разпадането на ПА и анексирането на окупирания Западен бряг. Тези политики са придружени от нарастване на насилието на бдителни заселници срещу палестинците.

В петък поредното израелско нападение срещу палестински бежански лагер доведе до убийството на 23-годишен мъж.

Махмуд Джарад беше прострелян в гърдите, докато израелски войници щурмуваха бежанския лагер Тулкарем в северната част на окупирания Западен бряг.

Поне 220 палестинци са били убити от израелските окупационни сили от началото на 2023 г., според палестински официални лица, в това, което ООН каза, че е най-смъртоносната година, откакто започна да регистрира смъртните случаи в края на Втората интифада. Най-малко 27 израелци са били убити при отделни атаки през същия период.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР