Президентът на Пакистан отрече да е одобрил закони, които дават на военните повече правомощия

...
Президентът на Пакистан Ариф Алви отрече да е одобрил два
Коментари Харесай

Президентът на Пакистан Ариф Алви отрече да е одобрил два противоречиви законопроекта, които допълнително разширяват правомощията на военните.

В публикация в X (известен преди като Twitter) в неделя той каза, че е върнал сметките неподписани, но служителите му „подкопаха завещанието ми“.

>

Двата закона определят като престъпление разкриването на самоличността на офицери от военното разузнаване и също така предлагат затвор за клевета срещу армията.

Изявлението на г-н Алви може да постави под въпрос законността на двата закона.

Въпреки това, временният министър на правосъдието на Пакистан Ахмед Ирфан Аслам каза пред репортери, че според конституцията президентът има възможност или да даде съгласие за законопроектите, или да ги отнесе до парламент с „конкретни забележки“.

Вместо това д-р Алви „умишлено забави одобрението“ и върна законопроектите без нито съгласие, нито забележки, каза той.

Г-н Аслам добави, че тъй като подписаните законопроекти не са получени от президента дори след 10 дни, те автоматично стават закон.

В бюлетин на секретариата на Сената се посочва, че те се „считат за одобрени от президента“.

Оспорваните законопроекти бяха изпратени на президента Алви преди парламентът да бъде разпуснат на 9 август, с цел провеждане на избори през ноември.

Изборите обаче бяха отложени за февруари, тъй като избирателната комисия казва, че избирателните граници трябва да бъдат преначертани, за да отразяват актуални данни от преброяването, процес, продължил месеци, преди изборите може да се проведе.

В момента страната е под служебно правителство.

По-рано този месец законопроектът за официалните тайни (поправка) и законопроектът за пакистанската армия (поправка) провокираха ожесточен дебат в Националното събрание.

Предишният законопроект препоръчва тригодишен затвор и глоба до 10 милиона рупии (£27 000; $34 000) за всеки, който разкрие самоличността на служител на разузнаването, информатор или източник, докато последният налага затвор до пет години на всеки, който разкрие чувствителна информация, свързана с националната сигурност.

Както опозиционният Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), така и коалиционните партньори на управляващата Пакистанска мюсюлманска лига Nawaz (PML-N) извикаха правителството за приемане на „драконовски закони набързо“ и без обсъждане.

Законите вече бяха използвани за арестуване на някои членове на опозицията. Заместник-председателят на PTI Шах Мехмуд Куреши беше арестуван през уикенда съгласно Закона за официалните тайни.

PTI твърди, че г-н Куреши е бил задържан за провеждане на пресконференция, на която е оспорил отлагането на изборите. Властите го обвиняват в изтичане на съдържанието на секретна дипломатическа телеграма отново за политически.

Пакистанските разузнавателни служби редовно са обвинявани в незаконно задържане на членове на опозицията, политици, активисти и журналисти, като правозащитни организации отбелязват нарастващия брой на насилствените изчезвания всеки месец.

PTI също каза, че ще отнесе оспорваните законопроекти до Върховния съд и декларира своята „пълна подкрепа“ за президента.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Г-н Алви е член-основател на PTI, водена от бившия премиер Имран Хан. Арестът на г-н Хан през май стана свидетел на бурни протести, насочени също към военни райони. Оттогава партията е систематично атакувана, като много ключови лидери, включително г-н Хан, получиха присъди затвор по различни обвинения.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР