Президентът на Молдова Мая Санду подписа в четвъртък указ за

...
Президентът на Молдова Мая Санду подписа в четвъртък указ за
Коментари Харесай

Дорин Речан е новия министър-председател на Молдова

Президентът на Молдова Мая Санду подписа в четвъртък декрет за назначението на ново държавно управление, ръководено от премиера Дорин Речан. По-рано съставът му беше утвърден от Народното събрание на страната.
Дорин Речан, министър-председател на Молдова
В речта си пред депутатите Речан съобщи, че програмата на държавното управление се основава на визията на президента и на Партията на действието и солидарността за развиването на страната. Като съществени цели той уточни интеграцията в Европейския съюз и икономическото развиване. Новият кабинет ще обърне особено внимание на връзките със прилежаща Румъния, които би трябвало да бъдат " стратегически " и " привилегировани ". Реджеп означи и нуждата от задълбочаване на връзките със Съединени американски щати и други донори и изрази желанието си да поддържа Украйна.

По-голямата част от министрите от предходното държавно управление резервираха постовете си. Закрита е длъжността вицепремиер по въпросите на цифровизацията. На фона на рецесията с доставките на газ и електрическа енергия се основава министерство на енергетиката.

БГНЕС напомня, че на 10 февруари на неочакван брифинг за медиите министър-председателят Наталия Гаврилица разгласи, че подава оставка дружно с прозападното си държавно управление. През юни предходната година Молдова получи статут на претендент за участие в Европейския съюз, дружно с Украйна, само че държавното управление е подложено на мощен напън от страна на Москва, която се пробва да подкопае престижа му.

Президентът на Молдова Мая Санду номинира секретаря на Висшия съвет за сигурност Дорин Речан за претендент за министър-председател.

" Дорин Речан е номиниран за претендент за министър-председател ", съобщи Санду на брифинг след съвещания с водачите на парламентарните фракции.

Речан ебеше консултант на молдовския президент по въпросите на сигурността и защитата. Преди това е бил министър на вътрешните работи в държавните управления на Влад Филат и Юрие Лянка. /БГНЕС

Кишинев / Молдова
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР