Президентът на Молдова Мая Санду не вижда опасност от война

...
Президентът на Молдова Мая Санду не вижда опасност от война
Коментари Харесай

Молдова не се бои от война с Русия

Президентът на Молдова Мая Санду не вижда заплаха от война в страната си, до момента в който Русия води война в Украйна, въпреки руските старания за дестабилизация, оповестява " Ройтерс ".

Тя поздрави Украйна за опълчването ѝ на Русия, откогато съветските сили нахлуха на нейна територия преди повече от година, и прикани молдовците да се обединят зад кандидатурата на някогашната руска република за присъединението ѝ към Европейския съюз.

" Няма заплаха от война в Молдова, до момента в който Украйна води война ", безапелационна бе Санду пред Народното събрание.

" Искам да уверя нашите жители, че Молдова в този момент не е в заплаха от война. Руската войска не може да стигне дотук, до момента в който Украйна се държи и по този метод пази Молдова. Ние сме признателни на украинците за тяхната храброст и обич към свободата ", посочи тя.

Молдова - дребна страна с население от 2,6 милиона души, вклинена сред Украйна и Румъния, е изправена пред голям брой проблеми - енергийна рецесия, възходяща беднотия и обществено напрежение - които се изостриха от войната на Русия в Украйна.

Санду повтори обвиняванията, отхвърлени от Москва, че Русия се пробва да дестабилизира Молдова.

По нейни думи Москва, която има свои войски в Приднестровието - отделил се район на Молдова, ще продължи да се пробва да дестабилизира страната ѝ " от вътрешната страна ". Президентът похвали правоприлагащите органи за възпирането на съветските опити за всяване на безпорядък.

През последните седмици молдовските управляващи арестуваха няколко предполагаеми проруски деятели, които съгласно тях се пробват да влязат в страната. Имаше и няколко митинга, проведени от проруска партия в столицата Кишинев.

" Докато съм президент, Молдова ще издържи ", увери Санду, която зае поста през 2020 година

По нейни думи през 2030 г. Молдова би трябвало да стане член на Европейски Съюз. Призовавам всички политически сили да слагат присъединението към Европейски Съюз над всички ползи и да поддържат абсолютно това придвижване, настоя тя.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР