Президентът на Молдова Мая Санду изрази надежда, че страната ѝ

...
Президентът на Молдова Мая Санду изрази надежда, че страната ѝ
Коментари Харесай

Молдова амбицирана да влезе в ЕС до 2030 г.

Президентът на Молдова Мая Санду изрази вяра, че страната ѝ ще се причисли към Европейския съюз преди 2030 година , оповестява " Ройтерс ".

" Желанието ми е доста амбициозно. Мисля, че би трябвало да станем член на Европейския съюз до края на това десетилетие ", съобщи тя.

, когато даде подобен статут и на прилежаща Украйна. Това беше дипломатическа победа за Санду, чиято страна е една от най-бедните в Европа и е изправена пред голям брой стопански компликации.

Влизането в Съюза включва дълъг и комплициран развой за привеждане на локалните закони в сходство с тези на блока.

Преди месец новият министър на стопанската система на Молдова Думитру Алайба съобщи, че приготвя дълготрайни промени и ще понижи бюрокрацията, с цел да сложи основите на удобна за бизнеса стопанска система и да форсира влизането в Европейски Съюз.
 Екологичен потенциал даде зелена светлина на Украйна и Молдова за статут на кандидат-членки за Европейски Съюз
Екологичен потенциал даде зелена светлина на Украйна и Молдова за статут на кандидат-членки за Европейски Съюз

Европарламентът одобри резолюция с 529 гласа " за ", 45 гласа " срещу " и 14 гласа " въздържал се "

Той уточни, че целите му ще включват дерегулация на стопанската система и преразглеждане на " тромавата " данъчна система, която възпира вложителите, разрешава корупцията да процъфтява и лимитира приходите.

до момента в който се бори с спиранията на електрозахранването, частично породени от съветските офанзиви против енергийната инфраструктура на Украйна. Страната е изправена и пред митинги против внезапно възходящата инфлация.

Вчера молдовската държавна компания за комунални услуги " Енергоком " разгласи договорка за румънската " Нуклеарелектрика " за доставка на задоволително количества електрическа енергия, които да компенсират 80% от упования дефицит на ток през януари 2023 година

Румънските производители на електрическа енергия получиха позволение да продават ток на Молдова на цена от 450 леи за мегаватчас, при специфични ограничавания заради войната в Украйна.
 Санду
Санду " отговори " на Путин за газа: Наша работа е къде го съхраняваме

Поредна замяна на остри реплики сред Молдова и Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР