Президентът на МОК Томас Бах отправи обръщение към Олимпийското движение

...
Президентът на МОК Томас Бах отправи обръщение към Олимпийското движение
Коментари Харесай

Томас Бах с обръщение към Олимпийското движение

Президентът на МОК Томас Бах насочи послание към Олимпийското придвижване по отношение на епидемията от ковид. Той приказва за общественото, икономическото и политическо възстдействие, както и за пътя напред:

 Томас Бах прикани държавните управления да оказват помощ за възобновяване на спорта след пандемията
Олимпизъм и Коронавирус

С световната пандемия COVID-19 всички живеем в огромна неустановеност. В това време, тази неустановеност надалеч не отшумява. Всички ние едвам започваме да разбираме всеобхватните последствия от ковид рецесията в света. Сигурно е обаче, че тази пандемия визира и ще се отрази доста върху всички области на обществото, в това число върху всички нас в света на спорта.
Глобалното разпространяване на вируса значи, че Олимпийските игри Токио 2020 трябваше да бъдат отсрочени до 2021 година, историческо решение, което беше взето, с цел да се опази здравето на спортистите и стотиците хиляди хора участващи в Игрите.
В това отношение, апелирам приемете моите откровени благодарности и благодарност към всички и всеки един от вас за мощната поддръжка на решението на Изпълнителното бюро на МОК за отсрочване на Олимпийските игри Токио 2020, което взехме дружно с нашите японски сътрудници и другари. Предвид сложните условия пред които всички ние сме изправени понастоящем, доста необятната и всеобхватна поддръжка за това решение, то заключението не беше предрешено. Ето за какво поддръжката на всички 206 национални олимпийски комитети (НОК), всички летни олимпийски интернационалните федерации (МФ) плюс Комисията на спортистите на МОК и континенталните комисии на спортистите за това историческото отсрочване е чудесна проява на единството на Олимпийското Движение при тези невиждани условия.

Коронавирус спешен мениджмънт

Сега пред нас е още едно невиждано предизвикателство - образуване на отсрочени олимпийски игри. Това е първото в дългата ни олимпийска история и то е голяма задача за МОК, за нашите японски сътрудници и другари и всички други членове на нашата олимпийска общественост. Тази нова обстановка ще се нуждае от цялата ни взаимност, креативност, увереност и еластичност. Всички ние ще би трябвало да вършим жертви и взаимни отстъпки. Необикновените условия изискват изключителни ограничения. Тази обстановка изисква всеки от нас, да извърши своята роля и това се отнася за всички нас, в това число и за МОК.
От своя страна изяснихме, че МОК ще продължи да носи отговорност за своя дял от оперативната тежест и каузи на разноските за тези отсрочени игри, при изискванията на съществуващото съглашение за 2020 година, което ние имаме с нашите японски сътрудници и другари. Въпреки че е прекомерно рано да се даде точна цифра, ние към този момент знаем, че би трябвало да поемем няколкостотин милиона щатски долари разноски за отлагането. Ето за какво ние би трябвало да прегледаме всички услуги, които предоставяме за тези отсрочени игри.

По отношение на поддръжката на олимпийската общественост, наранена от тази рецесия, към този момент сме в ползотворни полемики със спортистите, НОК и МФ, както и с нашите търговски сътрудници и спонсори. Като незабавни ограничения имаме към този момент уголемение на олимпийски дотации за всички НОК, по отношение на тяхната подготовка за игрите. Това се отнася и за средствата за 1600 спортисти на олимпийска стипендия по света и тима на бежанците на МОК. Съвместната работна група със символичното име „ Ето започваме” към този момент работи на цялостна скорост по извънредно професионален метод. Определени са целите и тактиките за ръководство, с цел да създадат тези отсрочени олимпийски игри осъществими и сполучливи. Тези цели включват на първо място основаването на безвредна среда за здравето на всички участници. Тук можем да продължим да разчитаме на препоръките на Световната здравна организация (СЗО) по отношение на евентуалните акомодации към образуване на всеобщи събирания. По отношение на осъществимостта, МОК даде необятен азбучник на ограничения за спестовност на разноски към взаимната работна група.

Следвайки тази тактика, ние имаме неповторимата опция да превърнем честването на отсрочените Олимпийски игри Токио 2020 във фестивал на единството за човечеството и знак на човешката резистентност за превъзмогване на тази коронавирусна рецесия. Представете си какъв мощен сигнал за вяра ще бъдат тези олимпийски игри за света през тези невиждани времена. Олимпийският пламък може да бъде светлината в края на тъмния тунел, в който сега се намира човечеството.

Пост-коронавирусният свят
В този миг никой не знае какви ще са действителностите на пост-коронавирусния свят. Ясното обаче е, че евентуално никой от нас няма да може да осъществя всяка една самодейност или събитие, което планирахме преди да ни удари тази рецесия. Ние всички ще би трябвало да прегледаме от близко обсега на някои от нашите действия и да създадем нужни корекции според новите действителности. В този подтекст администрацията на МОК преразглежда бюджета и целите на МОК. Този обзор скоро ще бъде показан пред Изпълнителното бюро на МОК за разискване и утвърждение.

Мотото, когато стартирахме Олимпийския Дневен ред 2020, и което е написано на стена на в Олимпийския дом: „ Променете се или бъдете изменени “, е настоящо повече от всеки път в това спешно време. Колкото и предизвикателни и сложни да наподобяват събитията сега, в случай че извлечем верните поучения от актуалната обстановка, можем да оформим нашето бъдеще даже да засилим значимостта на нашето Олимпийско придвижване в света. Ето за какво би трябвало да продължим промените на Олимпийски Дневен ред 2020, изключително във връзка с устойчивостта, с цел да се отговори на тази рецесия.

За да реализираме това, като виновна организация би трябвало да се осмелим да разгледаме бъдещето на света след тази рецесия. Историята ни споделя, че обилни рецесии или систематичните шокове, като пандемията от ковид, са дълбоки и огромни въздействия върху обществото като цяло. Затова би трябвало да си представим в какъв тип пост-коронавирусният международен спорт, олимпийските полезности и Олимпийските игри ще се окажат.

В този миг никой не може да планува същински действителностите на този пост-коронавирусен свят. Но в случай че желаеме да сме готови, би трябвало да се опитаме да погледнем напред. Към тази полемика бих желал да дам малко храна за размисъл: Бихме могли да си представим три сюжета, като се има поради, че те не са изчерпателни, нито има възможност да станат действителност в чистата си форма, само че ще има разлики съгласно народен, районен и културен генезис.

При първия сюжет обществото ще се опита да продължи както преди рецесията. При този сюжет актуалната рецесия най-вероятно ще изостри към този момент съществуващите обществени и стопански неравенства. Твърде доста неравенства и неефективност в доста общества се разкриха в тази рецесия. Светът няма да може да ги преодолее посредством сляпо следване на компютър логаритми, основани на данни, произлизащи от предишното, като да вземем за пример от финансовата рецесия през 2008 година Тази рецесия е доста друга. За превъзмогване на тази рецесия ще са нужни човешки постижения, опит и креативност.

Вторият сюжет значително ще се характеризира от обществото и нациите, ръководени даже повече от егоизма и личния интерес. Този сюжет може да докара до още по-разделени общества, до повече неравенства, с всички обществени опасности, които това води за политическите системи. Това би довело до фрапантно утежняване на интернационалните връзки, протекционизъм и политическа борба във всички аспекти на човешкия живот: стопанската система, спорт, просвета, филантропична помощ, всичко би се трансформирало в политически инструмент в политическа борба.

Основните характерности на третия сюжет са по-солидарно и интернационална съдействие. Този сюжет ще значи, че сме разбрали, че не можем да предвиждаме или оформяме бъдещото положение на света, като разчитаме само на технологиите и че никой субект, нито държавно управление, нито нация не могат да решат огромните проблеми на човечеството независимо. Това би довело до старания за шерване на компликациите на рецесията по обективен метод измежду хората и нациите и за подсилване на обективен и сътрудничещ си международен ред.
Които и детайли от тези сюжети да преобладават, ще има фундаментален резултат върху спорта и обществото като цяло.
Да сме обединени от нашите Олимпийски полезности за мир, взаимност, почитание и единение в нашето разнообразие, можем да дадем значим принос за този пост-коронавирус свят. Можем да го създадем стъпили на здрава основа. Благодарение на многото промени на Олимпийски Дневен ред 2020 се радваме на дълготрайна непоклатимост. Това ни разрешава да поемем освен нашия дял от разноските за отсрочване на Олимпийските игри Токио 2020, само че в това време да продължаваме да подпомагате спортистите и олимпийските заинтригувани страни. Още няма причина да бъдем самодоволни. Този пост-коронавирусен свят ще ни изправи пред повече провокации, по-специално обществени, стопански и политически. Следователно, би трябвало да управляваме и приспособяваме Олимпийски Дневен ред 2020.

Социално влияние

Можем да предположим, че в посткоронавирусното общество публичното здраве ще играе доста по-важна роля. Спортът и физическата интензивност дават огромен принос към здравето. Докато изследвания на СЗО към този момент демонстрираха това със зашеметяващи резултати по отношение на незаразни болести, коронавирусната рецесия ни учи какъв брой общата здравна обстановка оказва помощ за превъзмогване на заразните болести. Следователно спортът и физическата интензивност са може би най-ниските разноски за крепко общество. За да стане това още по явно, МОК е на път да подписа нов Меморандум за съгласие със СЗО.

Можем да подчертаем смисъла на спорта за приобщаване и интеграция. Понякога спортът е единствената активност, която сплотява хората, без значение от техния обществен, политически, набожен или културен генезис. Спортът е лепилото, свързващо обществото дружно. Подобно приобщаване е още по-важно при другояче надълбоко разграничени общества.

Също по този начин ще би трябвало да обмислим какво може да значи общественото разграничаване за нашите връзки
с електронните спортове. Запазвайки нашите правила, като съблюдаваме „ алената линия “ във връзка с олимпийските полезности, ние още повече насърчаваме всички заинтригувани страни незабавно да „ обмислят по какъв начин да ръководят електронните и виртуалните форми на своя спорт и изследват опциите с издателите на игри “(Декларация на 8-мата олимпийски Среща на върха, 7 декември 2019 г.). Някои МФ към този момент са доста изобретателни в образуване на отдалечени надпревари. Трябва в допълнение да засилим тези ходове и
насърчаваме нашата взаимна работна група за справяне с това ново предизвикателство и опция.

Икономическо влияние

Без подозрение актуалната здравна рецесия ще докара до дълга и дълбока стопанска система рецесия, резултатът от която върху спорта може да бъде друг в другите страни. Това ще зависи значително от смисъла, което държавните управления ще дадат на големия обществен капитал, който съставлява спорта, когато става въпрос за систематизиране на финансовата помощ, предоставяна от тях за възобновяване на стопанската система. Затова би трябвало настоятелно да отправим искане към държавните управления да оценят и почетат големия принос на спорта за публичното здраве, неговото значение за приобщаването, обществения живот и просвета и значимата му роля за техните национални стопански системи.

В Европа, да вземем за пример, скорошно изследване сподели, че спортът способства повече от два % към Брутният вътрешен продукт, принос, който прави спортът стопански по значим от редица по-традиционни стопански браншове. Същото проучване откри, че близо три % от всички работни места в Европа са свързани със спорта. Спортът е затова огромен шеф.

Това изследване, както и доста други, показва, че спортът може да играе освен позитивна обществена роля, само че и икономическа за подкрепяне на света да се възвърне от рецесията. Ние не сме част от казуса. Ние можем да бъдем част от решението. За да реализираме това, държавните управления би трябвало да включват спорта в своите стратегии за икономическа поддръжка. Въпреки това, за множеството спортни събития, както и за всички браншове на обществото, нещата няма да са такива каквито бяха преди. Ето за какво МОК следва в допълнение да ускори устойчивостта и промените за осъществяване на Олимпийски Дневен ред 2020 с нова фаза на „ Новата
Норма ”, с цел да се създадат още по-големи спестявания за организационните комитети на Олимпийски игри. Тези нови ограничения би трябвало да доведат до още по стеснен отпечатък за всички заинтригувани страни на Олимпийските игри.

МОК също ще изследва дали и по какъв начин можем да ускорим отговора си на изменението на климата. МОК като организация към този момент е безпристрастен във връзка с въглерода, както Олимпийските игри Токио 2020 също би трябвало да бъдат. Новата ни цел може да бъде да ги създадем позитивни във връзка с климата даже преди 2030 година, годината, към която е ориентирана интернационалната общественост за реализиране на своите климатични цели.
За олимпийското придвижване като цяло може да се наложи да се вгледаме по-внимателно в разпространяването на спортни събития, както към този момент обсъждахме по-рано на Олимпийски срещи. Финансовият напън върху всички заинтригувани страни, в това число НОК, МФ и организационните комитети може да изискват повече консолидация в това отношение.

Политическо влияние
Поне в някои елементи на света може да забележим повече шовинизъм, повече протекционизъм и вследствие на това повече политическа борба. Ето, нашите Олимпийски полезности на взаимност, мир, почитание един към различен и на световните правила на спорта би трябвало да се акцентират. Като живеем и укрепваме солидарността, можем да покажем, че уважителното интернационално съдействие дава по-добри и по-справедливи резултати от тези на изолационизма.
Всички ние би трябвало да поставим старания, с цел да подсигуряваме, че олимпийските игри са подкрепени
от цялата интернационална общественост като проява на „ Единството на човечеството в цялото ни многообразие ”; че Олимпийските игри построяват мостове сред всички без всевъзможен тип дискриминация; и че затова олимпийските игри като неповторимо спортно, културно и обществено събитие би трябвало да надвишават всевъзможни политически или други разграничителни съображения.

Пътят напред

Надявам се, че с тези хрумвания мога да допринеса за цялостна полемика. Затова предлагам широкообхватна консултация сред всички нас под управлението на Изпълнителното бюро на МОК и сесията на МОК, както направихме за Олимпийски Дневен ред 2020. Още античните гърци, на които изискуем Олимпийските игри, са знаели, че с всяка рецесия идва опция. Нека се възползваме от тази опция в единение и креативност да излезем от тази рецесия още по-силни от преди.

Пост-коронавирусният свят ще се нуждае от спорт и ние сме подготвени да дадем своя принос оформяйки го с нашите Олимпийски полезности.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР