Президентът на Мексико е изпратил писмо до испанския крал Фелипе

...
Президентът на Мексико е изпратил писмо до испанския крал Фелипе
Коментари Харесай

Мексико иска извинение от Испания и Ватиканa за зверствата на конкистадорите

Президентът на Мексико е изпратил писмо до испанския крал Фелипе VI и папа Франциск , призовавайки ги да се извинят за нарушавания на човешките права , осъществени по време на завладяването на района, оповестява БиБиСи

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор разяснява, че коренното население на Мексико е жертва на кланета .

Говорейки в руините на античен мексикански град, той прикани за цялостно самопризнание на злодеянията. Испания отхвърли поканата и вместо това прикани за " градивна вероятност ".

Обрадор се обърна към Испания и Ватикана с думите, " пристигна време да се помирим. Но дано първо да желаяме амнистия ".

" Имаше кланета и подтисничество . Така нареченото завземане се води с меч и кръст . Те построиха своите църкви на върха на храмовете ", добави той.
 Снимка 334393
Източник:

Мексико е с второто най-голямо римокатолическо население в света след Бразилия. Правителството в Мадрид реагира бързо, твърдо отхвърляйки извинението.

" Пристигането на испанците преди 500 години , в актуалната мексиканска територия, не може да се съди в светлината на актуалните съображения ", се споделя в изказване на Испания.

" Нашите две приятелски народи постоянно са знаели по какъв начин да четат нашето общо минало без яд и с градивна вероятност ", добавя Испания.

Испанската конкиста в Америка стартира с идването на експедицията, водена от Христофор Колумб през 1492 година. Завладяването на Мексико стартира, когато дребна войска, водена от Ернан Кортес идва на брега на актуалния щат Веракрус през 1519 година .

Силната империя на ацтеките в последна сметка е победена , отбелязвайки началото на 300 години испанско ръководство .

Мексико получава самостоятелност след война от 1810 до 1821 година и през 1824 година става федерална република.

Лопес Обрадор, определен за президент предходната година , пристигна на власт с ляв дневен ред. Той даде обещание да се оправи с корупцията, да понижи неравенството и да избави милиони мексиканци от беднотия .

Досега връзките с испанското лявоцентристко държавно управление бяха другарски , разяснява БиБиСи.
 Снимка 414473
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР